IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия емитира 6-месечни съкровищни бонове при отрицателна лихва

Същевременно проучване на Die Welt показа, че според германски банкови експерти страната вече се намира в рецесия

17:06 | 09.01.12 г. 2
Германия емитира 6-месечни съкровищни бонове при отрицателна лихва

Инвеститорите заложиха на сигурността при влагане на свободния си кеш на фона на продължаващите тревоги за дълговата криза в еврозоната, купувайки 6-месечни германски съкровищни бонове за 3,9 млрд. евро при отрицателна лихва от средно -0,0122%, съобщи ВВС.

Това е първи акуцион за годината с отрицателна доходност и отразява желанието на инвеститорите да плащат на Германия за привилегията да я кредитират.

Данни на централната банка на страната показват, че презаписването е било 1,8 пъти при 3,8 пъти при предходния аукцион на книжа с аналогичен матуритет през декември.

Междувременно германският вестник Die Welt, цитиран от MarketWatch, проведе проучване сред 14 банкови експерти, което сочи, че страната вече се намира в рецесия.

Според тях германската икономика се е свила през последните 3 месеца на 2011 г., а скоростта на свиване ще получи допълнителен импулс през първото тримесечие на 2012 г.

Като цяло обаче се очаква свиването да остане в малка степен – до 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната, а в рамките на годината да бъде преодоляно. Експертите смятат, че кризата в еврозоната е най-сериозният рисков фактор за германската икономика.

Също днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, заяви, че няма възможност да бъде преведен следващият транш от спасителната финансова помощ за Гърция без бърз напредък по втория спасителен пакет за балканската държава, включително по доброволното преструктуриране на гръцкия дълг, натрупан към частните кредитори.

„Трябва да видим напредък по доброволното преструктуриране на гръцкия дълг“, каза Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Никола Саркози в Берлин. „От наша гледна точка вторият помощен пакет за Гърция, включващ това преструктуриране, трябва да бъде реализиран бързо. В противен случай няма да бъде възможно да се преведе следващият транш за Гърция“, добави тя.

Германският канцлер посочи също, че ще проведе разговори за Гърция и с генералния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард във вторник.

По думите ѝ двамата със Саркози се отбелязали напредък по „финансовото споразумение“ в Европа. Германия и Франция търсят и начин за ускоряване на превеждането на вноските в постоянния спасителен фонд на еврозоната, подчерта още Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Otriazatelna lihva Zapotsna se !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Е добре де Меркел защо не бръкне в собствения си джоб да плати целия дълг на Гърция, а иска почти 100% отписване от другите длъжници. На чужд гръб и 100 тояги са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още