IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Испания, а не Италия, е по-голямата заплаха за пазарите и евроикономиката

Правителството на Монти е в по-изгодна позиция да прави структурни реформи, а кабинетът на Рахой няма да покрие фискалните цели

10:37 | 07.01.12 г. 1
<p>
	Наскоро премиерът на Испания Мариано Рахой прокара тежки икономически мерки, но и с тях правителството му няма да успее да постигне фискалните цели. Снимка: Ройтерс</p>

Наскоро премиерът на Испания Мариано Рахой прокара тежки икономически мерки, но и с тях правителството му няма да успее да постигне фискалните цели. Снимка: Ройтерс

Наскоро новият премиер на Испания Мариано Рахой успя да прокара тежък пакет икономически мерки, който включва вдигане на данъците и ограничаване на публичните разходи. Той обаче има нужда от още 30-40 млрд. евро, за да постигне заложените бюджетни цели.

Основно предизвикателство пред испанската икономика са автономните области, които най-много допринасят за напомпването и на дълга, и на дефицита, допълва изданието. Валенсия например влезе в новините през седмицата, след като реши да отложи плащане в размер на 123 млн. евро към германска банка. Впоследствие Мадрид някак успя да убеди неназована банка да отпусне мостов кредит за региона.

И в Италия има известни проблеми с дълговете на отделните области в страната, но регионите там нямат проблем със спукан имотен балон, продължава изданието. Както се оказва, Валенсия в Испания се очертава да бъде като Лас Вегас за САЩ в сектора на имотите.

Единствената надежда за Испания е партията на премиера Мариано Рахой, която има огромно влияние във всички региони на страната. Това означава, че той може да упражни влиянието си и да надделее над увеличаването на разходите от местните власти.

Експертното правителство на Марио Монти в Италия като че ли се намира в по-изгодна позиция да организира структурни реформи, отколкото испанската власт. Освен това Рим не е чак толкова задлъжнял, както Мадрид, а и италианският дълг е по-скоро вътрешен проблем.

Слуховете, че Испания е поискала финансова подкрепа от международните си партньори бяха отречени изключително бързо, но вероятността Мадрид да се обърне за финансова подкрепа е много по-голяма, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Все пак е уместно в този контекст да се спомене, че и двете страни разполагат с много по-голям ресурс от всички останали закъсали икономики в еврозоната и опрощаване на дългове като в Гърция е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още