IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози ще въведе данък върху финансовите транзакции още тази година

САЩ и Великобритания са твърдо против облагането на прехвърлянето на ценни книжа и предупредиха Европа, че инвеститорите ще се оттеглят в офшорни зони, за да избегнат данъка

21:19 | 06.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Френският президент Никола Саркози ще въведе спорния данък върху финансовите транзакции тази година. Това предизвика критиките на Берлин, че Париж прекалено бърза, съобщава ДПА.

САЩ и Великобритания са твърдо против облагането на прехвърлянето на акции и ценни книжа и предупредиха страните от континентална Европа, че инвеститорите ще се оттеглят в офшорни зони, за да избегнат данъка.

"Франция няма да чака другите да постигнат съгласие", каза днес Саркози след срещата си в Париж с италианския премиер Марио Монти, давайки да се разбере, че Париж ще въведе едностранно данъка.

Френският финансов министър Франсоа Бароен каза, че ще се срещне идната седмица с германския си колега Волфганг Шойбле, за да обсъди как да се постигне напредък по въпроса.

Говорителят на Саркози Анри Гено заяви, че ако други европейски страни не приемат данъка, френският президентът ще продължи да действа сам и до края на месеца ще вземе решение.

В Берлин говорителят на правителството Щефан Зайберт посочи, че политиката на Германия остава непроменена - Берлин иска въвеждане на данъка върху транзакциите във всичките 27 държави от ЕС по едно и също време.

Саркози ще се срещне в понеделник с германския канцлер Ангела Меркел, а на 20 януари в Рим ще се състои и тристранна среща на високо равнище между Франция, Германия и Италия, предаде ДПА.

Новината за тристранната среща бе съобщена днес лично от Саркози след разговорите му с Монти. Идеите на Франция и Италия за бъдещето на Европа напълно съвпадат. Монти вдъхва доверие на европейските лидери, каза френският президент.

Монти подчерта, че двамата със Саркози са напълно съгласни, че в деликатното положение, в което се намират Европейският съюз и еврозоната, всяка страна трябва да направи максимално възможното, за да намали дефицита и да се стреми към икономически реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Момчета, вие още спите. Никой няма да затваря офшорните зони.Правителствата отдавна не ги избират масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Всъщност, този процес вече е започнал - Берлускони в Италия и Папандреу в Гърция се разделиха с властта, а вероятно и с кариерите си. Това чака и всички останали политици, които досега избягваха и отлагаха тежките решения като просто вземаха заеми. Да ама повече не може - има чисто математически предел до който задлъжняването може да "решава" проблемите. След това следва колапс. Но мисля, че чувството за съхранение на политиците все пак ще надделее над алчността и егоизма им и в края на краищата, един ден те ще "затворят" т.нар. офшорни зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 12 години
+1Наближава денят когато на политиците ще се наложи да избират между кариерата си и сметките (си) в офшорните зони. И понеже човек (още повече пък политик) гледа напред, аз залагам, че ще изберат кариерата си. Респективно офшорните зони ще бъдат "затворени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
А що се правят на ударени световните политици и не забраниха офшорните зони, бе? Сега всеки ден четем, че "световната икономика е в опасност", и пак не ги забраняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 12 години
Мизерна душица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още