IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции отстъпиха заради песимистични данни от Германия

Добрите данни за безработицата в САЩ не бяха изненада, но опасенията за растежа в Европа остават, коментира анализатор

18:48 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции отстъпиха заради песимистични данни от Германия

Повечето европейски индекси се понижиха в петък, след като индустриалните поръчки в Германия отбелязаха спад, а позитивните данни за безработицата в САЩ не успяха да вдъхнат достатъчно оптимизъм сред инвестиционната общност.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши незначително с 0,06% до 248 пункта, докато германският  DAX 30 изгуби 0,62% до 6058 пункта.Френският CAC 40 се понижи с 0,24% до 3137 пункта.

От основните европейски индекси единствено FTSE 100 в Лондон затвори на зелена територия с ръст от 0,45% до 5650 пункта.

Въпреки новината, че през декември компаниите в САЩ са наели повече служители от очакваното, а безработицата в страната се е понижила до рекордни за последните три години нива, нарастването не надхвърли прогнозите в такава степен, че да предизвика пазарен ръст.

Спадът от 4,8% на индустриалните поръчки в Германия е най-значителният за последните 3 години и възобнови страховете за рецесия в Европа.

„Много анализатори бяха наясно или подозираха, че данните за безработицата в САЩ ще се окажат доста добри. Въпреки това опасенията за икономическия растеж в Европа остават“, казва Марк Бронзо директор на управляващия 23,5 млрд. долара Security Global Investors, цитиран от Bloomberg. Данните от Германия са разочароващи, допълва той.

Щатските облигации поскъпнаха, след като президентът на Федералния резерв (Фед) в Ню Йорк Уилям Дъдли обяви, че ново разхлабване на валутната политика в САЩ би било уместно. Доходността по 10-годишните щатски облигации падна до 1,96%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още