IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната дава признаци на възстановяване

Повишаването на PMI в еврозоната през декември обаче не е достатъчно, за да разсее страховете, че регионът е на ръба на рецесията, посочва анализатор

14:20 | 05.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в еврозоната дава признаци на възстановяване

Забавянето в сектора на услугите в еврозоната е отслабнало през декември, съобщава BBC, позовавайки се на публикувано в сряда изследване.

През декември индексът Markit, проследяващ бизнес активността в сферата на услугите (PMI), достигна 48,8 пункта за еврозоната – рекордна за последните 3 месеца стойност. Резултат под 50 пункта означава свиване.

Оптимистичните резултати от сектора на услугите бяха подкрепени и от по-добро от очакваното представяне на производствения индекс, който нарасна до 46,9 пункта през декември от 46,4 пункта през ноември.

Въпреки това от Markit предупреждават, че слабото повишаване на индексите не означава, че еврозоната няма да изпадне в рецесия. 

„Повишаването на PMI в еврозоната през декември не е достатъчно, за да разсее страховете, че регионът е на ръба на рецесията“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Двата индекса помогнаха и за по-доброто представяне на композитния Markit индекс, проследяващ секторите на услугите, строителството и производството. Индексът нарасна до 48,3 пункта през декември от 47 пункта през ноември.

Изследването, послужило като основа при изчислението на индексите, разкрива и нарастващо разминаване между по-силните европейски икономики, като Германия, и някои по-слаби страни, като Испания.

Бизнес активността в Германия се е повишила, във Франция се е стабилизирала, но в Италия и Испания се е понижила рязко. Двете южноевропейски страни се опитват да се справят с огромни бюджетни дефицит чрез ограничаване на разходите и затягане на фискалната дисциплина.

Въпреки подобрението през декември Markit отчита най-лошото тримесечие за икономиката на еврозоната от периода април - юни 2009 г.

"Според индикаторите с които разполагаме, забавянето ще продължи и през първото тримесечие на 2012 г.", казва още Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Онези, които се правят на експертия все пак трябва да се досещат, че така наречените "новинарски хамбургери" - newsburgers, които текат от телевизията, радиото и вестниците са глупост или манипулация. Повечето от статиите са предназначени за овцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 12 години
Забавянето се е забавило при едни и засилването се е засилило при други. Много готина игра на думи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още