IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия неочаквано се понижиха през ноември

Високата заетост обаче стимулира потреблението, което ще има стабилизиращ ефект върху икономиката, прогнозира анализатор

11:13 | 05.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Германия неочаквано се понижиха през ноември

Продажбите на дребно в Германия неочаквано се понижиха за втори пореден месец през ноември, след като опасенията около европейската дългова криза помрачиха прогнозите за икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Сезонно изгладените данни за продажбите, игнориращи и ефекта на инфлацията, показват спад през ноември с 0,9% спрямо октомври, когато са се понижили с 0,2% според ревизираните данни, се казва в изявление на федералния статистически институт в Висбаден, публикувано днес.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg очакваха ръст от 0,2%. На годишна база продажбите през ноември са нараснали с 0,8%.

От статистическия институт посочват, че според предварителните данни продажбите през 2011 г. вероятно са нараснали с между 1,1% и 1,3% спрямо 2010 г.

Европейската дългова криза помрачи икономическата прогноза за 2012 г. Миналия месец Bundesbank понижи прогнозата си за растежа на германската икономика до 0,6% от 1,8%.

Въпреки това ниската безработица, която е на двугодишно дъно, подкрепя доверието на потребителите. Германският институт за пазарни изследвания GfK SE обяви, че очаква потребителското доверие през януари да се задържи на рекордни за последните 6 месеца нива.

„Потреблението ще има стабилизиращ ефект върху икономиката, която през 2012 г. ще се охлади“, казва Улрих Рондорф, икономист на Commerzbank AG във Франкфурт. „Позитивната ситуация на пазара на труда стимулира увеличаването на доходите“.

„Германските домакинства традиционно са изключително внимателни и се пазят от бум на потреблението“, посочва Кристиан Шулц, икономист в Berenberg Bank. Той обаче смята, че месечните данни са твърде волатилни и подлежат на преразглеждане.

Според него продажбите на дребно в Германия всъщност се подобряват, въпреки влошените перспективи пред икономиката, тъй като безработицата в страната падна до двегодишно дъно, а потребителското доверие продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още