IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия пласира облигации за 1 млрд. евро при двойно презаписване

Доходността по 3-месечните ДЦК се понижи до 4,35% спрямо 4,87% на предишния аукцион - най-ниското ниво от 8 месеца

17:16 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия пласира облигации за 1 млрд. евро при двойно презаписване

Португалия плати по-ниски лихви при днешното пласиране на облигации за общо 1 млрд. евро (1,3 млрд. долара) на фона на правителствената програма за икономии, целяща да върне доверието на пазарите към страната, предадоха световните агенции.

Португалската държавна агенция за управление на дълга съобщи, че е продала 3-месечни облигации при лихва от 4,35% спрямо 4,87% на подобен търг миналия месец.

Това е най-ниската доходност по тези ценни книжа от 8 месеца, отбелязва AP. Агенцията посочи, че днес търсенето е превишило предлагането два пъти.

Португалия е една от най-уязвимите членки на еврозоната и се намира в рецесия. Страната прибягна до международна спасителна помощ от 78 млрд. евро през май миналата година, след като инвеститорите й обърнаха гръб.

Правителството задейства строга програма на икономии, която предвижда увеличаване на данъците и намаляване на заплатите и социалните помощи, за да се възстанови финансовото здраве на страната, припомня AP.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още