IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,8% през декември

Благоприятната средносрочна прогноза за инфлацията открива пътя за ново понижение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, коментира анализатор

16:39 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се забави до 2,8% през декември

Инфлацията в еврозоната се забави за първи път от пет месеца през декември, предоставяйки на Европейската централна банка (ЕЦБ) възможност да понижи допълнително цената на кредитирането в момент, когато икономиката на страните от валутния съюз е на ръба на рецесията, съобщава Bloomberg.

През декември инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,8% на годишна база от 3% през ноември, разкриват публикувани днес предварителни данни на Европейския статистически институт в Люксембург. Данните за производството и услугите в региона също се оказаха по-добри от очакваното.

В светлината на усилията на европейските правителства да овладеят дълговата криза, икономиката на еврозоната демонстрира все по-очевидни признаци на забавяне. Това оказва натиск върху ЕЦБ да понижи допълнително основния лихвен процент, който за момента е на рекордно ниското ниво от 1%. Икономисти на IHS Global Insight и ABN Amro прогнозират, че в опит да предотврати рецесията, ЕЦБ ще понижи лихвения си процент до 0,5%.

„Инфлацията в еврозоната премина своя пик и вероятно ще продължи да се понижава, докато не достигне нива чувствително под 2% през втората половина на годината“, казва Ник Коунис, директор за макроикономически изследвания на ABN Amro в Амстердам. „Благоприятната средносрочна прогноза за инфлацията открива пътя за ново понижение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ“.

Според публикувана в началото на декември прогноза на централната банка, през 2012 г. инфлацията в еврозоната ще се задържи около 2%, докато през 2013 г. ще се понижи до 1,5%. През 2011 г. потребителските цени вероятно са се повишили средно с 2,7%, се посочва в оценка на банката.

Според нея икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 0,3% през тази година, след като отбеляза ръст от 1,6% през 2011 г.

„Европа е на ръба на рецесията“, заяви днес премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. „Трябва да реагираме адекватно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още