IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът „Биг Мак“ разкрива силата на еврото

Въпреки дълговата криза ваканция в страна от еврозоната е сравнително скъпа за американците

17:56 | 03.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индексът „Биг Мак“ разкрива силата на еврото

Еврокризата навлиза в своята трета година. Въпреки това обаче общата валута остава надценена спрямо долара. Така поне излиза според индекса "Биг Мак", който се публикува всяка година от списание Economist.

В момента сандвичът в страните от еврозоната струва средно статистически 4,93 долара, което е с 21% по-скъпо от цената му в САЩ, пише Financial Times.

Това означава, че паритетът в покупателната способност може да бъде достигнат едва тогава, когато еврото бъде обезценено значително от сегашния си курс от 1,29 долара за евро.

Индексът „Биг Мак“ е измислен през 1986 г. Като стъпва на цените на сандвичите в различни страни, той сравнява покупателната сила на местните валути спрямо долара. По подобен начин се мери покупателната способност чрез използване на кошница от стоки и услуги. 

Но въпреки това този параметър понякога показва и куриозни данни. Така например, докато въпреки драмата с държавните задължения еврото се справя доста добре в повечето страни от еврозоната, то в понеделник полската злота е била подценена с 24%. При това полската икономика се справя доста добре – през 2011 г. тя е отчела ръст от 4%, за тази година Международният валутен фонд очаква ръст от 2,5%.

Полската централна банка се намеси многократно на валутните пазари през последните седмици,за да помогне на злотата. Подобно на турската лира и валутите на нововъзникващите икономики в Азия и Латинска Америка, полската валута страда от това, че инвеститорите предпочитат да влагат парите си предимно в „резервни валути“, като долара. Дори и еврото поскъпна спрямо злотата с до 11%.

Въпреки силния икономически ръст много инвеститори се опасяват, че Полша може да бъде въвлечена от кризата. 54% от полския износ са предназначени за страните от еврозоната, а освен това банките са предимно собственост на западноевропейски компании.

За правителството във Варшава спадът е взривоопасен, защото заплашва спазването на националното ограничаване за дълга. Финансовото министерство прогнозира в началото на декември 2011 г. дългът да нарасне до 53,7% от брутния вътрешен продукт, докато законовата граница е 55%. Почти една трета от полския държавен дълг е деноминирана в чуждестранна валута, чиято стойност нараства спрямо злотата, т.е. така нараства и планината с дългове.

В същото време слабата валута увеличава инфлационния натиск, тъй като компаниите трябва да плащат с повече злоти. През ноември според Европейската статистическа служба Евростат потребителските цени са с 4,4% по-високи в сравнение с предходната година.

Въпреки това, с цената си от 3,09 долара в Полша, Биг Мак е по-евтин от всички други големи европейски държави, с изключение на Русия. За населението това обаче е слаба утеха, като се има предвид, че и заплатите са доста по-ниски от тези в повечето други европейски страни.

Затова освен простия индекс „Биг Мак“ Economist сега веднъж годишно прави и допълнителна специална версия, която взема под внимание икономическите показатели на всяка страна. Резултатът от последната актуализация през юли: По отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението курсът на злотата спрямо долара не е подценен, а надценен. Това важи и за еврото, което в края на юли все още се разменяше за 1,43 долара. В тази връзка една корекция няма да е излишна и поне ще е от полза за износителите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
САЩ са глобалният банкер. Вашингтон все още диктува правилата на играта.Истинският генератор на валута са САЩ, или по-точно американските банки. Именно САЩ снабдяват света с платежни средства чрез своя външнотърговски дефицит. Тази привилегия е свързана със статута на долара, като световна валута, чиито единствен предел на възможностите е пределът на доверието към зелените банкноти. В момента има Американската атака срещу еврото. Никой не се съмнява, че американците имат, макар и частично, отношение към сегашната криза на еврото. Американските банки изключително активно осъществяват на валутните пазари спекулации срещу определени държавни ценни книжа, номинирани в евро. И, накрая, Пол Волкър - един от бащите на долара като световна валута, отново потвърди, от името на американската администрация, намерението на САЩ да не споделят с никого статута на долара като всички тези декларации бяха направени с цел да се удари по единната европейска валута именно в момента, когато тя можеше да стане алтернатива на долара. Германия упорито отказва да прибегне към валутно финансиране, в противоположност на американската практика. Истинската разлика между Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв (ФР) не е, че първата се концентрира върху борбата с инфлацията, докато вторият следва необмислена политика, а че ЕЦБ никога няма да търгува директно с държавни облигации, тъй като това е забранено от Маастрихтския договор, докато ФР непрекъснато го прави. На англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее. От Вашингтон вече са написали некролога на еврото. И на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още