IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е загрижен за гръцкия дълг заради влошените икономически перспективи

За да бъде устойчив дългът, е нужно или да се направи по-голямо отписване, или Гърция да получи още заеми, цитира източници от фонда Wall Street Journal

15:00 | 30.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
МВФ е загрижен за гръцкия дълг заради влошените икономически перспективи

Международният валутен фонд (МВФ) е заявил пред гръцкото правителство, че влошаването на икономическите перспективи показва, че страната може да не бъде в състояние да намали дълга си до устойчиви нива. Това може да стане въпреки решението за отписването на 50 на сто от гръцкия дълг, пише Wall Street Journal.

Официален източник от фонда потвърждава, че представители на МВФ разработвали нови икономически оценки за Гърция. Някои от тях дори били на мнение, че „анализите за устойчивостта на гръцкия дълг вече били невалидни“ предвид новите икономически пронози, казал източник пред американското издание.

Според същия източник за да може гръцкият дълг да е устойчив, било нужно или да се направи по-голямо отписване, или Гърция да получи още заеми от Европа.

Коментарите подчертават нестабилността на гръцките финанси и спекулациите на пазарите.

Говорител на фонда отказва коментар. Официално МВФ твърди, че не участва в преговорите между правителството и кредиторите за степента на участие на частния сектор, освен в качеството на наблюдател. Но за да продължи МВФ да заема пари, служителите му трябва да се убедят, че страната ще бъде в състояние да върне равнището на дълга си към устойчиви нива.

Според гръцкия вестник Ethnos в последния доклад на МВФ се казвало, че ако се стигне до споразумение с частните кредитори за 50-процентно отписване, тогава дългът на Гърция в дългосрочен план щял да намалее до 120% от БВП на страната, което се счита за устойчиво ниво.

Наред с това обаче в доклада имало и прогноза, според която гръцката икономика през 2011 г. щяла да регистрира свиване на БВП с 5,5 на сто и с 3 на сто през 2012 г. 

През миналата седмица пък генералният директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че световната икономика е в опасност и призова Европа да заговори в един глас за дълговата криза.

През миналата седмица в Нигерия тя заяви, че прогнозата на фонда за ръста на световната икономика през 2012 г. от 4% може да бъде коригирана към понижение, без обаче да посочва неговия размер.

Още за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте global_dj,Констатираните от Вас повторения са резултат от представяне на верен отговор при теми с идентично съдържание.Пример: Колкото пъти да се зададат въпроси за особено важната причина са сегашната световна стопанска криза толкова пъти верният отговор (съответно запазено старо, от време със Златни пари ДФУ, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с "Незлатни пари" е особено важна причина за сегашната световна стопанска криза) ще се повтаря.Моля посочете къде допускам неточност?Сега е полезно вярно да се разбира реалноста около нас.Тук темата е за кризата в Гърция?Според Вас коя е причината за тази криза?Наистина не разбирам защо Ви дразни, че се представя истината за причина за криза.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
дълг 120% от БВП е устойчиво ниво??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Г-н Митев, защо навсякъде пишете едни и същи неща? Банални ставате с тази грешка на Джон Лоу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
По произход сегашната гръцка стопанска криза е проста, тъй като се развива поради наличие на само една особено важна причина, поради която нейното държавно финансово управление (ДФУ) е НЕГОДНО за стопанство с евро.Ликвидирането на причината на сегашната гръцка стопанска криза може успешно да се осъществи чрез усъвършенстване на гръцко ДФУ, след което същото да е ГОДНО за стопанство с евро.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в Р. Гърция настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още