IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия емитира държавни облигации за 7 млрд. евро при планирани 8,5 млрд.

Правителството разработва пакет с нови икономически мерки за стимулиране на ръста, който трябва да бъде утвърден до края на януари

16:03 | 29.12.11 г.
Италия емитира държавни облигации за 7 млрд. евро при планирани 8,5 млрд.

Италианското министерство на финансите емитира държавни облигации със срок на погасяване от 3, 7 и 10 години на обща стойност 7 млрд. евро при планирана емисия за 8,5 млрд. евро. Доходността по тях се понижи в сравнение с предишните аукциони, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

На вторичния пазар обаче доходността по 10-годишните италиански облигации остана близо до психологически важната граница от 7%.

На днешния аукцион доходността по 10-годишните облигации достигна 6,98% при 7,56 доходност на емисията с аналогичен матуритет от 30 ноември.

Най-голямо бе понижението по 3-годишните облигации – до 5,62% при 7,89% през ноември.

Анализатори отбелязаха, че аукционът е протекъл успешно благодарение на мерките на Европейската централна банка, която през миналата седмица отпусна на банки от еврозоната 3-годишни кредити за почти половин трилион евро при лихва от едва 1%, като 116 млрд. евро от тях бяха взети от италиански банки.

„Лихвата е все още твърде висока, но най-важното е, че имаше купувачи“, заяви Невил Хил, икономист за Европа в Credit Suisse, пред ВВС.

Вчера Италия емитира съкровищни бонове за 9 млрд. евро, като по 6-месечните бонове доходността намаля наполовина – до 3,25% от 6,5% при предходния аукцион през ноември.

На пресконференция италианският премиер Марио Монти заяви, че е „успокоен“ от резултатите. „Аукционите, проведени вчера и днес, преминаха добре, но финансовите сътресения още не са приключили“, каза Монти.

Освен коментара, който направи за двата аукциона, той съобщи, че правителството разработва нов пакет от икономически мерки за стимулиране на ръста, който трябва да бъде утвърден до края на януари.

По думите му благодарение на „финансовата маневра“ - строгите икономически мерки за следващите 3 години на стойност 30 млрд. евро, приети през декември - положението в италианските държавни финанси се е подобрило. „Никой в правителството не смята, че ще се наложи нова маневра“, увери премиерът.

Той обясни, че вторият етап за борба с кризата, който тече в момента, се състои в разработването на нов план, насочен към възстановяването на икономическия ръст в страната.

Настоящата година се очертава като много трудна за Италия. Според изчисленията на експерти страната ще трябва да заеме между 208 млрд. и 242 млрд. евро, за да успее да обслужва задълженията си. Само за периода февруари-април италианското правителство трябва да погаси дълг на стойност 91 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още