IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция издаде разрешение на Русия за строителството на „Южен поток“

Двете страни договориха и доставките на природен газ за Турция до 2025 г.

15:10 | 28.12.11 г. 2
Турция издаде разрешение на Русия за строителството на „Южен поток“

Турция издаде окончателно разрешение на Русия за изграждането на газопровода „Южен поток“ през нейната икономическа зона, съобщи руският премиер Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

„Със специални думи на благодарност искам да се обърна към турското правителство във връзка с решението му да издаде окончателно разрешение на „Газпром“ за изграждането в изключителната икономическа зона на Турция по дъното на Черно море на тръбопроводната газова система „Южен поток“, каза Путин на срещата си с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. „Ние още веднъж се убедихме, че Турция е надежден партньор“, добави той.

След тези думи Йълдъз предаде на руския премиер съответната нота на турското министерство на външните работи за „Южен поток“.

Путин благодари и на Европейската комисия за подкрепата ѝ за проекта. „Това без съмнение е общоевропейски проект. Благодарни сме на ЕК за подкрепата. Знаем, че ЕК подкрепя различни инфраструктурни проекти, включително и „Южен поток“, припомни той.

Руският премиер отбеляза, че постигнатите руско-турски споразумения ще подпомогнат стабилността на енергийните доставки на европейския пазар. По думите му непосредствено отношение към реализирането на проекта имат 7 държави.

„Много искаме днешните преговори, размяната на документи и подписването на договори да не бъдат последната точка, а само един от етапите на развитие на нашите взаимоотношения“, посочи той.

Путин отбеляза, че Турция води преговори с руски компании по въпросите на сътрудничеството в различни области на енергетиката. „От своя страна искам да кажа, че Руската федерация по всякакъв начин ще подкрепя тези начинания“, категоричен бе той.

На свой ред председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер заяви, че след получаването на разрешителното проектът ще бъде завършен в набелязания срок - краят на декември 2015 г. „Първите доставки на газ от Русия за Европа по „Южен поток“ ще започнат в края на 2015 г.“, добави той.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, като се позова на изявление на Путин на същата среща, че Русия и Турция са се споразумели за доставките на газ в Турция до 2021 и 2025 г.

След края на преговорите е подписан пакет от 3 документа за доставките на природен газ в Турция, като освен от Милер документите са подписани от генералния директор на турската компания Botas Фазлъ Шенел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Карай, важното е, че Уорлик ще направи решителна крачка нагоре в кариерата си!Не ме напуска чувството, че когато това правителство се оттегли, равносметката от неговата политика в някои области ще бъде доста драматична и с дълготрайни последици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Ние щото сме големи философи все се чувстваме прецакани и слагаме контра на проектите с Русия.Явно Турците са по-умни от нас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още