IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С първия си закон новото испанско правителство ще замрази заплатите

Съкращаването на раздутите щатове на държавните учреждения е сред приоритетите на кабинета

10:20 | 27.12.11 г.
С първия си закон новото испанско правителство ще замрази заплатите

Първият закон на новото испанско правителство на премиера Мариано Рахой ще бъде за замразяване на работните заплати, за подкрепа на предприемачите и за индексирането на пенсиите, съобщи първият вицепремиер на страната Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от РИА Новости.

По думите на вицепремиера съкращаването на раздутите щатове на държавните учреждения е сред първостепенните икономически мерки, насочени към стабилизиране на икономическата ситуация в страната.

От публикувания през миналата седмица състав на новото правителство стана ясно, че от 15-те министерства, съществуващи при предшественика на Рахой Хосе Луис Родригес Сапатеро, ще останат 13. Освен това вместо двама вицепремиери ще има само един.

Мерките на новите испански власти показват, че Рахой поставя акцента върху провеждането на непопулярните икономически реформи, за да намали разходите за издръжка на държавния апарат в условията на криза. Испанският премиер вече заяви, че ще работи за понижаването на бюджетния дефицит с 16,5 млрд. евро през 2012 г.

Страната очаква брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие да се свие с 0,2%-0,3%. Новият министър на икономиката Луис де Гуиндос не изключи възможността през първата половина на 2012 г. Испания да преживее рецесия.

Очаква се решенията на новото испанско правителство да бъдат приети на следващото заседание на кабинета, което ще се проведе на 30 декември. Планирано е до края на март 2012 г. в парламента да бъде внесен законът за таван на държавния дълг, както и реформите в областта на пазара на труда и финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още