IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди рейтинг ААА на Австрия

Страната остава конкурентоспособна, дълговете й са ограничени, а безработицата – ниска, посочват от агенцията

15:30 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's потвърди рейтинг ААА на Австрия

Австрия запазва оценката си тройно А, обяви международната рейтингова агенция Moody's, цитирана от Франс прес.

Агенцията изтъква конкурентоспособността на австрийския износ, силно диверсифицираната икономика, ниската структурна безработица, като дава позитивна оценка на волята на австрийското правителство да впише "златното правило" за бюджетна стабилност в конституцията на страната.

Алпийската държава има най-ниско равнище на безработицата от еврозоната, 4,1 на сто от активното население.

Бюджетният й дефицит през 2011 година е 3,9 на сто от БВП при 3-процентов праг, определен от Пакта за стабилност и растеж.

За 2012 година австрийското правителство предвижда дефицит от 3,2 на сто и възнамерява чрез нови мерки за икономии и допълнителни данъчни постъпления да го сведе под 3 процента.

Държавният дълг се очаква да бъде 73,6 процента от БВП тази година при ограничение от 60 на сто според Пакта за стабилност. През 2012 година показателят ще нарасне до 74,6 на сто, освен ако не бъдат въведени нови мерки.

Moody's обаче отбелязва, че дълговата криза в еврозоната представлява потенциален риск за Австрия, която е с оценка тройно А и става все по-зависима от решаването на тази криза.

Австрия е сред шестте страни от еврозоната с рейтинг ААА, заедно с Германия, Финландия, Франция, Люксембург и Холандия.

Американската рейтингова агенция Standard and Poor's обяви на 5 декември, че възнамерява да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на тези шест страни и на още девет други страни от еврозоната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още