IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри отпускането на транш от 5,3 млрд. евро помощ за Португалия

Окончателно той трябва да бъде одобрен от Еврогрупата, преди да бъде преведен

20:52 | 21.12.11 г.
ЕС одобри отпускането на транш от 5,3 млрд. евро помощ за Португалия

Европейският съюз въз основа на положителния отчет на мисията на представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, намира за възможно отпускането на третия транш от спасителната финансова помощ за Португалия на стойност 5,3 млрд. евро, се посочва в съобщение на ЕК, цитирано от РИА Новости.

Според правилата на ЕС отпускането на транша трябва да бъде одобрено и от Еврогрупата – съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната, като това може да стане чрез „писмена процедура“, без да е необходима специална среща на Еврогрупата.

Втората мисия на международните кредитори на страната посети Португалия през ноември.

„Заключението на отчета е, че като цяло Португалия и постигнала добър напредък в редица насоки. Това дава възможност за отпускането на третия транш“, пише в съобщението.

През тази седмица и МВФ одобри отпускането на пореден транш от помощта за Португалия в размер на 2,9 млрд. евро.

Ръстът на португалската икономика през настоящата година може да се окаже „малко по-добър от прогнозите“, се отбелязва в съобщението на ЕК.

През 2012 г. обаче се очаква рецесията да бъде по-сериозна от тазгодишната, като брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 3%, а икономиката ще започне да се възстановява едва през 2013 г.

„Прехвърлянето на банковите пенсионни активи в държавната система за социално осигуряване ще запуши оставащата дупка в постигането на целта за бюджетен дефицит от 5,9% от брутния вътрешен продукт през тази година. Мярката ще бъде използвана по изключение за постигането на целта за бюджетния дефицит за 2011 г.“, се подчертава в съобщението.

„Банките работят върху изпълняването на повишените изисквания за капиталова адекватност. Подготвя се правна схема за отпускане на временна държавна помощ за банките“, се добавя там.

Редица анализатори се опасяват, че Португалия може да поеме по пътя на Гърция и да поиска втори спасителен финансов пакет, като обръщат внимание на високото ниво на корпоративен дълг в страната.

Наскоро португалският заместник-министър на финансите Карлуш Пиня съобщи, че средствата, отпускани от международните кредитори, може да не се окажат достатъчни, като ще се наложи да бъдат потърсени още 20-25 млрд. евро.

Следващата мисия на ЕК, МВФ и ЕЦБ ще посети страната  през февруари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още