IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Европейската криза не е толкова дълбока, колкото се смята

Инвеститорът предвижда изход от кризата до средата на идната година, тъй като преговорите между страните отнемат време

15:59 | 21.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Марк Мобиус: Европейската криза не е толкова дълбока, колкото се смята

Марк Мобиус, изпълнителен директор на Franklin Templeton и един от инвестиционните пионерите на развиващите се пазари, очаква европейската дълговата криза да бъде разрешена не по-късно от средата на следващата година, както и силен ръст на световните борси, съобщава CNBC.

Мобиус, който чрез Emerging Markets Group на Franklin Templeton управлява 50 млрд. долара, заяви, че инвеститорите надценяват ефекта от кризата. Той обаче предупреждава, че размерът на дериватите, обвързани с европейски ДЦК крие реален инвестиционен риск.

„Европейската криза не е толкова дълбока и ужасна, колкото хората си мислят“, посочва Мобиус. „Европейските страни са в процес на преговори, а това отнема време.“

Бразилия е в много добра позиция, казва Мобиус, сравнявайки най-голямата латиноамериканска икономика със САЩ. Според него високият потребителски потенциал и икономическата диверсификация са от ключово значение и биха предпазили страната в случай на по-сериозни глобални икономически сътресения.

„Бразилия е като САЩ. Способна е да се изолира от потенциални кризи, тъй като има голям потребителски пазар, произвежда суровини и разполага с развита индустрия и земеделие“, посочва Мобиус.

Китайската икономика най-вероятно ще продължи да нараства с ускорени темпове, въпреки че съществуват известни опасения за формирането на балон на пазара на недвижими имоти, казва Мобиус. Основният търговски партньор на Бразилия е Китай.

Мобиус допълва, че изтеглянето на инвеститорите от развиващите се пазари е по-слабо отколкото през 2008 г. след фалита на Lehman Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравей Патилан,поздравления за "еврото се оказа зловещ капан".Причината за наличието на тази проява на "Капан на парите" е (при стопански условия с ползване на Незлатни пари) наличие на запазен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, защото същият е НЕСЪВМЕСТИМ с Незлатни пари и това подсигурява развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Днес е възможно сегашната световна стопанска криза успешно да се премахне, защото особено важната причина за нейно развитие е разкрита и същата може да се неутрализира с подобрение на съответно държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с "незлатни пари".В стопанство с Незлатни пари, при запазване на представената световна държавна финансова непълноценност не е възможно да се осъществи желано успешно спасение от стопанска криза, защото в тази изостанала стопанска среда и при условия на постигнат държавен бюджетен излишък се развиват диспропорции и криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
orf
преди 12 години
Нищо няма да фалира, нито да се разпадне. Ше се бутат нещата, докато се докарат така, както масонските визионери ги искат! (Вантиканат също помага.) А те искат всичко! Аз бих им го дал веднага и да свършим с игрите! Па да им гледаме сеира после на пилетата сладки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Докато има криза на свръхпроизводството, печатането на пари не води до инфлация. Лошото идва изведнъж и внезапно. А засиленото търсене на злато обикновено предвещава война. Вътре в Европа също назряват революционни събития еврото се оказа зловещ капан за всички държави с изключение на Германия. Благодарение на еврото Германия се превърна във втория износител в света, след Китай, изпреварвайки САЩ и Япония. Естествено, това е за сметка на по-слабите европейски икономики. Гърция и Италия вече изпаднаха в неплатежоспособност и Брюксел им назначи генерал-губернатори. Германия отказва да разреши ЕЦБ да дава кредити при нормални лихви, освен ако те не приемат колониалния статут и хилядагодишния Райх.Може ли това да доведе до военни сблъсъци? Ясно е, че в един момент прасетата ще отхвърлят еврото и ще откажат да плащат дълговете си. Те просто нямат друг изход. Щом една мощна и модерна икономика като италианската е в капан, какво остава за гръцката? Нищо чудно утре Гърция да се събуди с военна хунта, анализите на ЦРУ предупреждават още от пролетта. Не случайно, преди да абдикира, Папандреу за всеки случай уволни ръководството на въоръжените сили. Но те си имат здрави традиции.Ясно е, че поне десетина държави в момента са в колониален валутен капан. Ясно е, че възникват националноосвободителни движения. А също така е ясно, че това рядко минава без кръвопускане. Разпада на еврозоната е въпрос на дни. САЩ ще фалират. Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Това е статия за умните хора. Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите. Който има уши да слуша, който има очи да гледа, който има разум да мисли....Малко новини, само от последната седмица: "Мудис" поряза 5 банки в Унгария. Драги: Разпадът на Еврозоната ще срине ЕС. Самоубийствата в Гърция са достигнали рекордно ниво за Европа "Мудис" понижи кредитни рейтинги в Унгария, Белгия и Украйна Фич предупреди Испания и Италия Fitch смята да намали рейтинга на 6 страни от еврозоната Moodys "понижи" Белгия с 2 степени Фич снижи перспективата на Франция от стабилна на негативна МВФ: Светът е заплашен от нова Голяма депресия "Фич" удари 8 големи банки МВФ: Гърция обявява фалит догодина (Как звучи само догодина, а то е след 2 седмици) МВФ: Светът рискува нова Голяма депресия Европа и Америка играят на "дърпай въжето" с фондовите индекси Франция: Първо да се понижи рейтингът на Великобритания и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Хехе добре го каза;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
"Мда САЩ е огромен производител ... на какво беше бе... че го забрайх"Поразрових се тук там и установих, че САЩ е най-огромният производител на зелена хартия. Все пак с тази хартия си купуват (опа исках да кажа произвеждат) всичко останало и така стават най- големият производител в света. Нещо неясно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Бразилия е като САЩ. Способна е да се изолира от потенциални кризи, тъй като има голям потребителски пазар, произвежда суровини и разполага с развита индустрия и земеделие, посочва Мобиус. Мда САЩ е огромен производител ... на какво беше бе... че го забрайх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още