IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделна директива ще регламентира концесиите в ЕС

ЕК обяви цялостна програма за осъвременяване на законодателството в сферата на обществените поръчки

14:29 | 21.12.11 г.
Отделна директива ще регламентира концесиите в ЕС

Европейската комисия предстои да приеме отделна директива за концесиите, съобщиха от представителството на институцията в България.

Гласуването на директивата е част от цялостната програма на ЕК за осъвременяване на процедурите за възлагане на обществени поръчки в Европейския съюз.

Досега концесиите бяха уредени законодателно само отчасти на европейско равнище. Според Еврокомисията обаче те имат своите особености и се налага приемането на отделен нормативен акт.

Реформата на законодателството в областта на обществените поръчки е едно от дванадесетте приоритетни действия, предвидени в приетия през април 2011 г. Акт за единния пазар.

От ЕК отбелязват, че заради бюджетните ограничения е необходимо засилването на ефективността и прозрачността на обществените поръчки чрез гъвкави и лесни за употреба инструменти.

Публичните органи изразходват всяка година 18% от брутния вътрешен продукт (БВП) за стоки, услуги и строителни работи, показват данни на институцията. В условията на тежки икономически мерки в повечето държави-членки политиката в областта на обществените поръчки следва да осигури още по-добро използване на тези средства, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още