IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Дълговата криза натежава върху германската икономика

Икономическият ръст вероятно ще се забави значително през 2012 г. след колебливо движение през зимата, сочи доклад на банката

16:42 | 19.12.11 г.
Бундесбанк: Дълговата криза натежава върху германската икономика

Германската икономика е изправена пред „слаб период“ през зимните месеци, докато продължаваща дългова криза в еврозоната натежава върху износа, предупредиха от германската централна банка в месечния си доклад, цитирани от MarketWatch.

Икономическият ръст вероятно ще се забави „значително“ през 2012 г. след колебливо движение през зимата на 2011-2012 г., твърдят експертите на финансовата институция.

„Несигурността около бъдещото икономическо развитие е необикновено голяма в момента“, посочват авторите на доклада.

Макар че „вътрешните икономически условия за продължително и пълно възстановяване остават непокътнати“, дълговата криза и породената от нея несигурност, както и отслабващата световна икономика натежават върху немското стопанство, изтъкват от централната банка на страната.

По-рано този месец финансовата институция понижи прогнозата си за ръста в Германия догодина до 0,6%, при очаквания за ръст от 1,8% през юни, предупреждавайки, че експортно ориентираната икономика ще бъде подложена на нарастващ натиск от задълбочаващата се дългова криза в еврозоната.

От банката днес предупредиха още за „много висока“ несигурност за размера на бюджетния дефицит на централното правителство през следващите няколко години заради отражението на „спасителните програми за държавите от еврозоната и подкрепата за германските финансови институции“.

Според експертите на финансовата институция размерът на необходимата помощ за Гърция, например, не може да се предвиди заради липсата на конкретни финансови оценки за страната.

Те обаче твърдят, че бюджетният дефицит е вероятно да се свие „съществено“ през 2012 г. и 2013 г. заради относително ниските лихвени проценти и постепенното намаляване на усилията за спасяване на германските банки.

Същевременно ръстът на германската икономика вероятно ще започне да се възстановява от пролетта на 2012 г. при допускането, че несигурността, свързана с дълговата криза, постепенно ще намалява, подчертават от банката. Ръстът ще бъде подкрепен от настоящата „експанзивна монетарна политика“ и по-силния ръст в световен мащаб.

Икономическото забавяне няма да доведе до значим ръст на безработицата в Германия, а ценовият натиск се очаква да намалее със спада на цените на енергоносителите, сочат авторите на доклада.

По-рано този месец от централната банка обявиха, че инфлацията вероятно ще се забави до 1,8% през 2012 г. и до 1,5% през 2013 г. в сравнение с 2,5% за настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още