IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била с най-ниски разходи за труд в ЕС през 2008 г. - 2 евро на час

Страната ни също така е в дъното на класацията по раждаемост и нетна миграция

13:07 | 19.12.11 г.
България е била с най-ниски разходи за труд в ЕС през 2008 г. - 2 евро на час

България остава страната с най-ниски разходи за труд в Европейския съюз (ЕС). Според данни в Годишника на Регионите на Евростат за 2011 г., през 2008 г. разходите за труд в България са били 2 евро на час, докато в региона на Париж – 49 евро.

Най-високи разходи за труд на час през 2008 г. са отчетени в Брюксел (44 евро), Норвегия (38 евро), Дания (36 евро). Сред страните с най-ниски почасови разходи за труд се нареждат Литва и Латвия с по 6 евро.

Актуалните данни на Евростат обаче показват, че страната ни е първа по ръст на разходите за труд. През третото тримесечие на годината евростатистиката отчита повишение от 9,8% спрямо третото тримесечие на 2010 г. За целия ЕС е регистрирана тенденция за забавяне на ръста на разходите за труд.

Според годишника на европейската статистическа служба България е на последно място по доходи на населението, макар и да се отчита висок ръст на разполагаемите доходи в сравнение с растежа им в целия ЕС.

Според Евростат обаче България е успяла да редуцира нивото на трайната безработица в периода 2004 – 2009 г.

Все пак пазарът на труда в страната остава силно затруднен от тежката демографска картина. Данните показват, че сме в дъното и по раждаемост, и по нетна миграция, което ни нарежда сред държавите с най-голям спад на населението през 2008-2009 г. Подобен проблем е регистриран още в Германия, Унгария, Румъния, Полша, Естония, Латвия, Литва и Хърватия.

Като цяло Евростат отчита забавяне на ръста на европейското население до 4,1 на 1000 през 2008 г. Основните причини са спадът на раждаемостта, нетната миграция, както и отказът на семействата в ЕС да отглеждат повече деца. 

През 60-те години са се падали средно по 2,5 деца на всяка жена в ЕС, докато в периода 2006-2008 г. броят на децата е вече по-малко от 1,5, показва статистиката.

Не липсват обаче и държави с ръст на населението, който се дължи най-вече на нетната миграция. Такива са Ирландия, Великобритания, Италия, Испания, Франция, Австрия, Швейцария, Белгия, Люксембург и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още