IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните инвеститори ще отпишат гръцкия дълг по британските закони

Това ще направи новите гръцки облигации по-привлекателни за инвеститорите

12:40 | 19.12.11 г. 4
Частните инвеститори ще отпишат гръцкия дълг по британските закони

Властите в Гърция са постигнали споразумение с частните инвеститори програмата за замяна на гръцките държавни облигации, предвиждаща мащабно отписване на дълг, да се извърши според британското законодателство, съобщи Ройтерс.

„В петък двете страни се договориха новите облигации, които ще заменят старите, да бъдат емитирани по английското законодателство“, се посочва в материал в гръцкия вестник Imerisia, цитиран от агенцията, по повод проведените в петък преговори.

Това се прави, за да бъдат новите гръцки облигации по-привлекателни за инвеститорите, тъй като ако балканската държава не успее да ги обслужва, инвеститорите ще могат да се обърнат към съдилища във Великобритания, за да си търсят правата.

Ройтерс отбелязва, че преговорите между частните инвеститори и гръцките власти ще продължат и тази седмица.

В петък представител на мисията на международните кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка обаче заяви, че преговорите за отписване на гръцкия дълг напредват, но не можа да се твърди със сигурност, че степента на участие на частните инвеститори в програмата ще бъде висока.

Частните инвеститори държат по своите баланси гръцки държавни облигации на обща стойност 206 млрд. евро.

Лидерите на държавите-членки на еврозоната решиха да бъде отписана 50% от стойността по гръцките държавни облигации, притежавани от частни инвеститори, като обмяната с нови трябва да става на доброволна основа.

Първоначално бе планирано преговорите за замяната да приключат до края на годината, но редица участници в преговорите и наблюдатели смятат, че процесът ще продължи най-малко до края на януари.

Реализирането на програмата ще окаже съществено влияние върху показателите за гръцкия бюджетен дефицит, като без нея дефицитът за 2012 г. би достигнал 6,7% от брутния вътрешен продукт, а с прилагането ѝ – 5,4% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Международния натиск е огромен. Само затова не могат да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 12 години
Абсолютно си прав, но явно кредиторите на Гърция не биха го допуснали без насрещна престация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Чувствам, че в един момент Гърция направо ще излезе на далавера ако излезе от Евросъюза. Първо:населението се е нагушило с ойро и разполага със значителен запас, както се вижда от информацията за изтеглените милиарди от сметките в Гръцки банки.Второ: инфраструктурата е в отлично състояние.Трето: инвестициите в хотели или машината за пари на Гърция може да заработи веднага след спиране на стачките.Четвърто: Русия има нескрит интерес от подобряване на връзките с Гърция и би инвестирала допълнително в тази страна, ако и се отдаде възможност ще го стори.Пето: кредиторите са готови да отпишат, май, и над 50%!Шесто: албанските работници ще оберат реколтата от маслини и през 2012.Седмо: заедно с въвеждането на драхмата ще се решат и доста наболели въпроси със социалните придобивки и т.н. ........Направо да се чудиш защо да не го направят??...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха, ако някой ден Гърция не може да обслужва, Британския съд ще я осъди на какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още