IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка принуди Tbank да се слее с държавната Hellenic Postbank

Действията на регулатора бяха предизвикани от неспособността на търговската банка да набере достатъчно капитал, за да повиши капиталовата си адекватност

10:14 | 19.12.11 г.
Гръцката централна банка принуди Tbank да се слее с държавната Hellenic Postbank

Гръцката централна банка ликвидира малката проблемна търговска банка Tbank, като я принуди да се слее с държавната Hellenic Postbank, съобщиха от пресслужбата на централната банка, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Лицензът на Tbank е отнет и е започната процедура по ликвидирането ѝ“, посочват от централната банка. Hellenic Postbank се съгласи през юни да се слее с Tbank, в която държи дял от 33%.

От централната банка поискаха търговската кредитна институция, която се сблъска със сериозен проблем заради лоши кредити, да увеличи капитала си, след като коефициентът ѝ на капиталова адекватност падна до 2,25%.

„Тези действия са предприети заради неспособността на Tbank да повиши степента на капиталовата си адекватност“, отбелязват от централната банка.

Всички активи на търговската банка, включително депозити, активи и персонал, преминават към Hellenic Postbank. Tbank разполага с мрежа от 68 клона, а делът й на гръцкия банков пазар е под 1%.

„Разликата между получените активи и пасиви е покрита от гръцкия Фонд за гарантиране на депозитите и инвестициите“, посочват от централната банка.

Това е втората намеса на гръцката централна банка в сектора, след като през октомври започна процедурата по оздравяване на оказалата се на ръба на фалита Proton Bank, чието ръководство се обърна за финансова помощ към специално създадения Фонд за финансова стабилизация, създаден с участието на Европейския съюз.

Загубите ѝ се оценяват на 850 млн. евро, включително лоши кредити за 600 млн. евро, а общата сума за спасяването на депозитите на вложителите ще достигне 1,1 млрд. евро. От тях около 850 млн. евро ще бъдат внесени от Фонда за гарантиране на депозитите и инвестициите.

На практика Proton Bank бе национализирана.Междувременно дейността на кредитната институция се разследва за евентуални законови нарушения, включително пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още