IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство спечели вот на доверие за антикризисния пакет

Двете най-големи парламентарни групи подкрепиха мерките за строги икономии, които сега трябва да бъдат гласувани и от Сената

16:02 | 16.12.11 г.
Италианското правителство спечели вот на доверие за антикризисния пакет

Италианското правителство спечели поискания вчера вот на доверие по пакета с мерки за строги икономии в долната камара на парламента на страната, съобщи Ройтерс.

Камарата на депутатите одобри антикризисния пакет на стойност 30 млрд. евро с 495 гласа „за" и едва 88 „против“. Сега той ще бъде предаден в Сената, горната камара на законодателния орган, където се очаква да бъде одобрен преди Коледа, вероятно чрез нов вот на доверие.

Мерките обаче бяха критикувани силно от опозиционната Северна лига и профсъюзите. Те действат от момента на одобряването им от правителството на 4 декември, но трябва да получат одобрението на парламента в 60-дневен срок, за да останат в сила.

Антикризисният пакет предвижда свиване на разходи, увеличаване на данъци и реформа в пенсионната система и е насочен към възстановяване на доверието на пазарите в италианските финанси, както и към постигане на балансиран бюджет през 2013 г.

Макар социологическите проучвания да показаха, че доверието в Монти слабо е намаляло, след като сформира експертното правителство преди близо месец, цялостната подкрепа за него в парламента остава силна.

Най-големите парламентарни групи - дясноцентристката "Народ на свободата" на бившия премиер Силвио Берлускони и лявоцентристката Демократическа партия подкрепят правителството, макар и двете да се опитват да смекчат отражението на антикризисния пакет върху основните си поддръжници.

Натискът от десноцентристите принуди Монти да отложи плановете си за либерализиране на някои прослойки като фармацевти, таксиметрови шофьори, адвокати и нотариуси, които все още се защитават от профсъюзи и гилдии, желаещи да запазят броя на членовете си малък.

Северната лига и малката центристка партия "Италия на ценностите" гласуваха против правителствените мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още