IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия може да проведе референдум за членството си в еврозоната

Шотландия пък може да се присъедини към еврозоната, ако също чрез референдум прекрати 300-годишния си съюз с Великобритания

17:20 | 14.12.11 г.
Ирландия може да проведе референдум за членството си в еврозоната

Ирландия, която в момента получава финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, може да включи въпроса за членството си в еврозоната в референдума за участието на страната в „съюза за бюджетна стабилност“, който ще бъде проведен вероятно през пролетта на следващата година, е съобщил ирландският премиер Майкъл Нуунън, цитиран от Bloomberg.

“Това наистина може в този случай да се формулира чрез следния прост въпрос: искате ли страната да остане в еврозоната или не?“, е посочил Нуунън.

Той обаче е отбелязал, че в момента е трудно да се каже дали Ирландия изобщо ще проведе референдум, тъй като решението за необходимостта от него ще бъде взето, след като страната получи подробни документи за плана за създаване на съюза за бюджетна стабилност.

По-рано тази седмица ирландският вицепрезидент Иймън Гилмър съобщи, че страната възнамерява да използва дипломатически канали на най-високо ниво, за да върне Великобритания към преговорите за създаването на бюджетния съюз.

На срещата си на високо равнище в петък лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за създаването на „съюз за бюджетна стабилност“ въз основа на договор, предвиждащ засилване на контрола върху изразходването на бюджетните средства и размера на държавните дългове.

Държавите от еврозоната плюс 9 от останалите 10 страни-членки на ЕС потвърдиха желанието си да се присъединят към договора, а единствено Великобритания се обяви против.

Очаква се подробностите по споразумението за бюджетен съюз да бъдат уточнени до март 2012 г., след което необходимите документи ще бъдат изпратени до държавите, пожелали да членуват в него, които трябва да включат новите постановки в националните си законодателства.

Междувременно шотландският първи министър Алекс Салмънд, който е лидер на Шотландската национална партия, е заявил, че страната би могла да се присъедини към еврозоната, предаде Ройтерс.

Салмънд е обвинил британския премиер Дейвид Камерън в „безотговорно поведение“ заради решението му от миналата седмица, оставило Обединеното кралство изолирано от Европа.

Действията на Камерън може да увеличат шансовете на шотландския политик да спечели обещания референдум за прекратяване на 300-годишния съюз на страната с Великобритания, което ще я превърне в независима държава в ЕС.

По думите на Салмънд пред радио ВВС независима Шотландия първоначално би запазила паунда като валутна единица, но присъединяването към еврото остава „дългосрочна възможност“. Той е добавил, че присъединяването към еврото би се случило „ако икономическите условия са добри“ и с одобрението на шотландците.

„Бихме го направили само на референдум, тъй като това е значителна промяна на конституционните принципи“, е подчертал Салмънд.

Шотландия няма да бъде принудена да приеме еврото като условие за членството си в ЕС, убеден е той, позовавайки се на случая с Швеция, която запази кроната като национална валута след присъединяването си към ЕС през 1995 г.

Шотландският политик вече е писал на Камерън, протестирайки сращу решението му да наложи вето на промяната на правилата на ЕС „без да се консултира“ с британската администрация в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

По думите му решението на британския премиер може да изложи на риск работните места на десетки хиляди хора. „Това не е лидерско решение, това е изолационизъм“, е добавил той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още