IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Пиер Жуе: Британската десница е най-глупавата в света

Поведението на премиера Камерън е рядък пример в историята на ЕС, в който финансовите интереси доминират националните, смята шефът на френския регулатор за ценни книжа

17:58 | 12.12.11 г. 3
Жан-Пиер Жуе: Британската десница е най-глупавата в света

Британският премиер Дейвид Камерън доказа, че британските десни политици са най-големите глупаци в света, като отказа през миналата седмица да подкрепи споразумението за финансови реформи, постигнато от държавите-членки на еврозоната и останалите страни от Европейския съюз под натиска на интересите на близко до него финансово лоби.

Това е заявил Жан-Пиер Жуе, председател на борда на директорите на френския регулаторен орган за търговия с ценни книжа Autorité des Marchés Financiers и бивш главен съветник на председателя на Европейската комисия Жак Делор пред френската държавна радиостанция Inter, цитиран от Ройтерс.

„От дълго време се знае, че френските десни политици са най-глупавите в света“, е казал Жуе. „Мисля, че английските десни показаха, че са способни да бъдат титулувани „най-глупавите в света“, след като служат само на финансови интереси, а не и на националните. Това е жалко защото имаме нужда от британските си приятели в Европа“, е добавил той.

Отказът на Камерън да подпише споразумението, съгласувано в петък на срещата на високо равнище в Брюксел, е „рядък пример в историята на Европейския съюз“, в който финансовите интереси доминират над по-общите британски интереси, е добавил Жуе.

Всичко това е още по-поразително, като се има предвид, че над 2 милиона британски служители напоследък протестираха срещу мерките за строги икономии в страната, където публичният дефицит е на стойност 8% от брутния вътрешен продукт, а задлъжнялостта - 80% от БВП, но средното заплащане на банкерите е нараснало с 49% през тази година, е изтъкнал той.

„Блеър и Браун не биха направили тази грешка“, смята Жуе, който съветва кандидата за президент на френската социалистическа партия Франсоаз Олан, визирайки бившите британски премиери Тони Блеър и Гордън Браун.

Камерън остана изолиран на срещата в петък, когато Германия и Франция отказаха да му предоставят исканите от него гаранции за мощния сектор на финансовите услуги в лондонското Сити при преговорите за финансови реформи, които трябва да помогнат за преодоляването на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Защо бе? Той може да е най-глупав по своему ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
...."Британският премиер Дейвид Камерън доказа, че британските десни политици са най-големите *** в света..." Съжалявам много но англичаните има още много хляб да ядат преди да стигнат такива "колоси" в политиката каквито са например М.Димитров и Б.б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още