IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС са свили с 13% за девет месеца експозициите си към дългове на PIIGS

Решението на ЕЦБ за удължаване срока на отпусканите им заеми и облекчените капиталови изисквания обаче може да обърнат тенденцията

13:54 | 12.12.11 г.
Банките в ЕС са свили с 13% за девет месеца експозициите си към дългове на PIIGS

Европейските банки са намалили рязко вложенията си в държавен дълг, емитиран от страните от периферията на еврозоната, продавайки 65 млрд. от него само за последните 9 месеца, съобщава британският вестник Financial Times.

Продажбите, поети според твърденията на банкери основно от Европейската централна банка и шепа инвеститори в хедж-фондове, представляват 13% от общите вложения на банките, като по този начин те са намалили експозицията си към т. нар група PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания) до 513 млрд. евро.

Данните бяха публикувани през миналата седмица от Европейския банков регулатор (European Banking Authority – ЕВА) като част от резултатите от поредния кръг стрес тестове за големите кредитни институции в региона, който показа също, че те имат нужда от 115 млрд. евро, а не от 106 млрд. евро, за допълнително капитализиране до юни 2012 г.

Но степента на разпродажба на държавни дългови книжа едва е нараснала, ако сравним настоящото състояние с това от предишния кръг стрес-тестове, проведени от ЕВА.

Най-много е намалила вложенията си BNP Paribas, отървала се от 7 млрд. евро в държавни облигации на посочените 5 държави, като в края на септември тя притежава такива за 28,7 млрд. евро.

В процентно отношение най-добре са се справили в Deutsche Bank, като понижаването на експозицията с 6 млрд. евро представлява 66% от притежаваните дотогава държавни облигации на проблемните страни, като банката остава със само 3,2 млрд. евро от тях.

От общо 65 кредитни институции, чиито вложения в държавни дългови книжа бяха публикувани от ЕВА, 55 са намалили експозицията си. Останалите 10 обаче изненадващо са я увеличили.

В това предизвикателство испанските банки са начело, и по-конкретно Bankia, която е закупила испански и италиански дълг за общо 4,9 млрд. евро. BBVA също е увеличила вложенията си в испански държавни облигации с над 1 млрд. евро.

Още по-озадачаващо е увеличаването на експозицията към Италия, Испания и Португалия на Landesbank от германската провинция Баден-Вюртемберг - с 3,7 млрд. евро.

Анализатори на Citigroup подчертават, че заедно с още 2 провинциални банки - WestLB и NordLB - тя е и сред основните купувачи на застраховки за защита срещу фалит на посочените държави. Заедно с австрийската Volksbank, трите германски държавни банки са най-големите играчи на пазара, ако се вземе предвид съотношението на вложенията към капитала им, като това би им създало сериозни проблеми, ако някоя от посочените държави фалира.

Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още