IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки чиновници предпочитат предсрочно пенсиониране пред орязване на заплатите

Идеята на правителството за т. нар. "трудов резерв" от 30 хил. служители в държавната администрация е пред провал

22:51 | 08.12.11 г. 1
Гръцки чиновници предпочитат предсрочно пенсиониране пред орязване на заплатите

Чиновници в Гърция масово избират предсрочно пенсиониране пред включването в т. нар. “трудов резерв” и сериозно намаление на заплащането, съобщава гръцката преса, цитирана от БТА.

В началото на декември близо 4 200 държавни служители в южната ни съседка са се пенсионирали. В трудовия резерв, където се предвижда да бъдат прехвърлени 30 хил. чиновници, които да получават 60% от заплатата си в продължение на 2 години, пък влизат малко повече от 500 души.

Включването на чиновници в резерва беше предвидено от предишното правителство под натиска на международните кредитори на страната, за да бъдат намалени разходите в държавния сектор, въпреки критиките на синдикатите.

Междувременно стана ясно, че безработицата в Гърция през септември е била 17,5%. В сравнение с август безработицата се е свила, но на годишна база отбелязва растеж от 5%, става ясно от данни на статистическата служба на страната.

Най-засегнати от високата безработица в страната са младежите от 15 до 24 години. Също така безработицата при жените е по-висока отколкото е при мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Най-засегнати от високата безработица в страната са младежите от 15 до 24 години. МОЛЯ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още