IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предвижда спад на БВП на еврозоната през следващите 2 години

Финансовата институция ще започне 3-годишно кредитиране на банките от еврозоната, обяви президентът ѝ Марио Драги

17:43 | 08.12.11 г. 2
ЕЦБ предвижда спад на БВП на еврозоната през следващите 2 години

По отношение на идеята за кредитиране на МВФ от ЕЦБ, който на свой ред да отпуска средства на държавите от еврозоната, президентът на централната банка отбеляза, че духът на договора за ЕС изисква да не бъдат отпускани средства по начин, който да заобикаля изискванията му.

„Ако МВФ ще използва тези средства изключително за изкупуване на държавни облигации на страни от еврозоната, ние смятаме, че това не съотвества на договора“, добави той.

Освен това Драги обяви, че според оценката на ЕЦБ инфлацията на годишна база в еврозоната, която за трети пореден месец остава на ниво от 3%, ще се задържи над 2% още няколко месеца.

За 2013 г. експертите на банката прогнозират забавяне на инфлацията до 1,5% спрямо 2% през 2012 г., добави той. По думите му повишена е прогнозата и за инфлацията през тази година с 0,1% процентни пункта до 2,7%.

Президентът на ЕЦБ, чиято цел е в средносрочен план инфлацията в еврозоната да бъде близо до 2%, без да ги надхвърля, подчерта, че не очаква дефлация въпреки забавянето на икономическия ръст и риска от свиване на БВП на държавите от региона.

Драги оповести също, че за първи път ЕЦБ ще започне да предлага на банките кредити с 3-годишен матуритет, за да се опита да предотврати превръщането на кризата в еврозоната в кредитен крах.

Той обясни, че на 21 декември операцията по 36-месечното рефинансиране ще замени 12-месечното, планирано от финансовата институция до момента.

ЕЦБ ще предложи пълно възлагане, т. е. ще задоволи цялото търсене, на двата 3-годишни аукциона, които се планират, като ще бъде включена и опция за предварително издължаване на средствата след изтичането на една година от получаването им.

Президентът на финансовата институция добави, че тя ще улесни финансирането на банките чрез увеличаване на видовете активи, които те могат да разменят срещу кредити от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Явно имаш собствена хипотеза. Би ли я изяснил?(Едва ли финансовите разузнавания от форума на Инвестор ще научат. Шшшшш-т!) Искаш да кажеш, че е взето решение ЕЦБ да печата евра, без да го обявява ли? А с тях ще изкупуват ли държавни дългове на закъсалите страни? Заемът към МВФ - ясно, че би било простотия страшна.Какво ти е предположението за фалирането/национализирането на банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Браво на Драги и ЕЦБ. Да дават 36 месечни и да не бият много тъпана какви са ги намислили, е идеалната стратегия. Свалянето на лихвата означава че ще наливат/подкрепят (затова и не е било единодушно) . А това за заем към МВФ, дето с парите да изкупувал облигации на 6-7% лихва... беше турбо *** идея, апропо. Остава регулаторите да се откажат от идеята да флират/национализират банки и се почва. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още