IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля допълнителни мерки за стимулиране на кредитирането

Разделението на задачите е доста ясно, ЕЦБ се грижи за банките, а европейските правителства за фискалната политика, коментира анализатор

20:38 | 07.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ обмисля допълнителни мерки за стимулиране на кредитирането

Утре Европейската централна банка (ЕЦБ) може да обяви серия нови мерки за стимулиране на кредитирането от страна на европейските банки, посочват официални представители на еврозоната, цитирани от Bloomberg.

Обсъжданите опции включват разхлабване на изискванията към банките, така че да имат по-широк достъп до фондове на ЕЦБ, както и предоставянето на дългосрочни заеми, които да подсигурят потока на кредити към икономиките, посочват официалните лица, пожелали анонимност поради конфиденциалността на разговорите.

Двама от източниците изтъкват, че е вероятно централната банка отново да понижи лихвените си проценти, като на срещата утре предстои да бъде решено с колко точно.

ЕЦБ иска по-скоро да накара банките да възобновят кредитирането, отколкото да увеличава количествата правителствени облигации, които изкупува.

Призива на централната банка, правителствата от еврозоната да вземат мерки за възстановяване на доверието на инвеститорите изглежда дава резултати. Доходността по италианските и испанските ДЦК се понижи, след като Германия и Франция постигнаха съгласие за изграждането на фискален съюз в еврозоната.

„Утрешната роля на ЕЦБ ще бъде до голяма степен свързана с банките, като се очаква след срещата ликвидността в сектора чувствително да се подобри", казва Силвио Перузо, икономист на Royal Bank of Scotland Group Plc в Лондон. „Разделението на задачите е доста ясно, ЕЦБ се грижи за банките, а европейските правителства за фискалната политика“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Забрави, никога повече няма да взема кредит, ако ще да дойдат да ми целуват Д-то. Погледни само другата новина: германия и франция искат уравняване на данъците. значи аз вземам лесен кредит да си плащам високите данъци. да вземем да го преосмислим този ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още