IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по италианските ДЦК е на път да се понижи до нивата отпреди кризата

Мерките, обявени от новия премиер на страната Марио Монти ще убедят инвеститорите, че политическата криза е приключила, смята италиански централен банкер

11:43 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по италианските ДЦК е на път да се понижи до нивата отпреди кризата

Доходността по италианските облигации достигна максимума си и е на път да се понижи до нивата отпреди кризата, тъй като инвеститорите вече са убедени, че италианските финанси отново са под контрол, заяви директор на италианската централна банка, цитиран от CNBC.

В интервю Фабризио Сакомани, вторият в йерархията на италианската централната банка посочва, че мерките, обявени от новия премиер на страната Марио Монти ще убедят инвеститорите, че политическата криза е приключила.

„Мисля че нарастването на доходността беше свързано главно с политическата ситуация в Италия, която сега е напълно различна“, казва Сакомани.

Миналата седмица доходността по италианските облигации се изкачи над 7% - нивата, които принудиха Гърция, Португалия и Ирландия да потърсят помощ от Европейския съюз (ЕС).

Тя обаче се понижи драматично през последните 2 дни, след като Монти издаде извънреден декрет, налагащ нови данъци, масивни бюджетни съкращения за регионалните правителства и по-висока възраст на пенсиониране за всички италианци.

Много анализатори от Уолстрийт вярват, че доходността по италианските облигации трябва да падне до 5% или още по-ниско, за да може дългът на страната де е „устойчив“ и правителството в Рим да е в състояние да го обслужва.

На въпрос до какви нива е необходимо да падне доходността по италианския дълг, Сакомани заяви, че не мисли, че има смисъл да се говори за конкретни нива.

Сакомани отхвърли и появилите се сред инвеститорите слухове, че координираната интервенция на централните банки от миналата седмица е била предприета, тъй като голяма европейска банка се е оказала на ръба на фалита.

Днес доходността по 10-годишните италиански ДЦК падна до 6,27%, тази на 5-годишните - до 6,14%, а на 2-годишните - до 5,69%. Миналата седмица доходността по всички италиански ДЦК беше над 7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още