IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Лондон може да надхвърли бюджета си

Британското правителство твърди, че остават над 500 млн. паунда за непредвидени разходи, докато според местната одитна служба средствата са едва 36 млн.

12:31 | 06.12.11 г.
<p>
	Председателят на организационния комитет на Олимпиадата Себастиян Коу при представянето на плаката за игрите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на организационния комитет на Олимпиадата Себастиян Коу при представянето на плаката за игрите. Снимка: Ройтерс

От службата твърдят, че като се вземе предвид оценката на правителството за покриване на „преценените рискове“, остават едва 36 млн. паунда.

Председателят на Комисията за публичните сметки към долната камара на британския парламент Маргарет Ходж заяви, че това е прекалено малка сума за толкова голям проект.

„Това, което е останало в бюджета за непредвидени случаи, е нищожно - едва 36 млн. паунда. За проект от подобен мащаб с неизвестни рискове и при оставащи 8 месеца, това са прекалено малко средства“, отбеляза Ходж. „Вероятно организационният комитет ще използва цялото финансиране и ще трябва да поиска допълнителна подкрепа от правителството, ако има допълнително увеличаване на разходите“, добави тя.

Робъртсън посочи, че увеличаването на разходите за сигурност се налага заради промените в международната обстановка и планирането им не може да приключи преди да станат известни схемите на състезанията и мястото на провеждане на отделните събития. „Преди да стана министър, нямаше Арабска пролет. Никой всъщност не знае дали това ще има полезен или неблагоприятен ефект върху нашата сигурност“, аргументира се той.

От одитната служба изразиха опасения, че транспортните планове за игрите все още не са съставени. Според службата 109 мили улици в Лондон, които ще бъдат използвани по време на състезанията, все още не са включени в местните транспортни планове. Преди това да бъде направено, организационният комитет и британската столица няма да могат да информират обществеността и бизнеса за евентуалното въздействие на игрите върху пътната мрежа.

От службата посочиха също, че проблемите, свързани със съкратените маршрути на автобусите и на лондонското метро за граждани, които няма да посещават състезанията, предстои да бъдат разрешени. „Удоволствието на зрителите, посетителите и жителите на Лондон ще намалее и репутацията на игрите ще бъде изложена на риск, ако тези проблеми не бъдат разрешени“, заяви Морз.

От одитната служба добавиха, че необходимостта за наемане на допълнителен брой охранители представлява „значително предизвикателство“ и министерството на вътрешните работи вече обсъжда с министерството на отбраната използването на военни за целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още