IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха на зелено

Инвеститорите са окуражени от договореностите между Меркел и Саркози и приетите снощи нови бюджетни ограничения в Италия

19:46 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси приключиха на зелено

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха след обявената от ръководителите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози воля за приемане на нов европейски договор, предаде Ройтерс.

По-рано днес Саркози заяви пред журналисти в Париж, че двете най-големи икономики в Европа са се договорили да подкрепят налагането на автоматични санкции на страните, които нарушават бюджетните правила, както и за провеждането на месечни срещи на еврозоната. Френският президент заяви, че желанието на Франция и Германия е еврозоната да постигне консенсус по предложенията до март.

„Докато нашите надежди бяха прекъснавани преди, този път чувството е различно", казва Катлийн Брукс, директор по изследванията в FOREX.com, цитирана от Marketwatch.

"Лидерите на Европа говорят за структурни промени в еврозоната и пазарът харесва онова, което чува", казва още Брукс.

В края на днешната търговия на фондовата борса в Париж бе отчетен растеж от 1,15 на сто, във Франкфурт - 0,42 на сто, а в Лондон - 0,28 на сто.

Най-силно покачване отчете Миланската фондова борса – 2,91% до 15 926 пункта, след като снощи правителството на италианския премиер Марио Монти прие мащабен план за засилване на икономиите и укрепване на растежа и след френско-италианското споразумение за нов европейски договор.

В Лондон Fin.-Times затвори с ръст от 15,67 пункта до 5567,96, в Париж – на 40 320 пункта, в
Цюрих SMI приключи сесията си до 5739,86 пункта, а във Франкфурт DAX приключи на 6106,09 пункта.

Технологичният концерн Siemens, чиито акции се повишиха с 0,72%, закупува специалиста за софтуер за преброяване на данни eMeter. В началото на декември компаниите са подписали споразумения, а до края на годината сделката трябва да бъде приключена.

Volkswagen придобива компанията за автомобили под наем Euromobil. Компанията трябва да бъде приобщена към концерна в началото на 2012 г. VW не даде данни за цената на сделката. Основаната преди 20 години Euromobil бе собственост на Auto Business Group, зад която седят търговци на Volkswagen и Audi. С покупката VW „запушва дупка в своята мобилна концепция“. Акциите на концерна поскъпнаха днес с 0,27%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още