IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър няма да търси помощ от ЕС

Двугодишен мораториум върху увеличаването на заплатите на държавните служители трябва да убеди ЕК, че държавните разходи няма да се повишават

11:22 | 05.12.11 г.
<p>
	Кипърският министър на финансите Кикис Казамиес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кипърският министър на финансите Кикис Казамиес. Снимка: Ройтерс

Кипър няма да се обърне за помощ към Европейския механизъм за финансова стабилност, заяви министърът на финансите на страната Кикис Казамиас след съвещание на лидерите на всички парламентарно представени партии под председателството на кипърския президент Димитрис Христофиас, съобщи ИТАР-ТАСС.

На съвещанието е било постигнато съгласие за въвеждане на допълнителни мерки за строги икономии, за да бъде изведена страната от бюджетната криза.

По думите на Казамиас „на срещата бе постигнат консенсус с опозицията за новия пакет мерки за икономии“, включително замразяване на заплатите на държавните служители за 2 години, въвеждане на прогресивен данък върху заплатите в частния сектор, надхвърлящи 2 500 евро месечно и повишаване на данък продажби от 15% на 17%.

Министърът смята, че тези стъпки ще позволят на Кипър да си върне доверието на международните пазари и да понижи доходността по средствата, които заема оттам.

През миналия месец той бе предупредил, че без одобряването на новите мерки за финансово стабилизиране от опозиционните партии Кипър просто ще бъде принуден да се обърне за помощ към Европейския съюз.

Според него това е „убедителен отговор на ЕС“ за изразената тревога по отношение на бюджета на страната, който показва, че държавните разходи няма да се увеличават през следващите 2 години.

Бюджетният дефицит, който в момента е около 7% от брутния вътрешен продукт, през 2012 г. ще бъде намален значително и ще се вмести в изискванията на ЕС за 3% от БВП.

На 22 ноември Европейската комисия изпрати предупреждение до 5 държави-членки на ЕС – Белгия, Полша, Унгария, Кипър и Малта – с искане за спешно приемане на мерки за намаляване на бюджетния дефицит. До 15 декември, когато влиза в сила по-строгото финансово регулиране на системите за икономическо управление на държавите-членки, 5-те страни трябва да представят пред комисията мерки за финансова консолидация.

Казамиас обяви, че новият пакет мерки за строги икономии ще бъде внесен в парламента на страната на 15 декември, където се очаква да бъде приет бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още