IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия прие пакета от икономически мерки

Целта на кабинета на Марио Монти е да балансира бюджета през 2013 г.

09:51 | 05.12.11 г.
<p>
	Министърът на труда на Италия Елза Форнеро и премиерът Марио Монти по време на пресконференцията, на която бяха представени икономическите мерки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на труда на Италия Елза Форнеро и премиерът Марио Монти по време на пресконференцията, на която бяха представени икономическите мерки. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Италия Марио Монти съобщи, че правителството му е одобрило в неделя строгите мерки за икономии и растеж на стойност 30 млрд. евро, пише CNBC.

Мерките включват незабавно орязване на разходите за поддържането на политическата класа в страната, както и засилване на борбата срещу укриването на данъци.

Като част от мерките за съкращаване на политическите разходи Марио Монти заяви, че се отказва от заплатата си като премиер и финансов министър. По думите му ходът е лично решение и не е замислен като пример за другите министри в правителството.

Приетият пакет включва още мерки за насърчаване на икономическия растеж и конкурентоспособността, както и пенсионна реформа в Италия - увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране, срещу което синдикатите се обявиха твърдо против. Възрастта за пенсиониране на мъжете става 66 г. от 2012 г., а за жените – от 2018 г.

Необходимият трудов стаж за пенсиониране на мъжете ще се увеличи до 42 г. и 1 месец, а за жените – до 41 г. и 1 месец. Ще бъде възможно и по-ранно пенсиониране, но при минимална пенсия, поясни министърът на труда Елза Форнеро.

Икономическите мерки включват и увеличаване на данъците, като е предвиден и извънреден имотен данък върху луксозните жилища, яхти и автомобили.

Предвидени са и намаления на данъците върху труда, данъчни облекчения за компании, които инвестират в разширяване на бизнеса си, както и инвестиции в публичния транспорт.

Днес Марио Монти трябва да представи извънредните мерки пред депутатите от двете камари на парламента в Италия, след което програмата трябва да бъде гласувана.

Зам.-икономическият министър на страната Виторио Грили заяви, че приемането на икономическите мерки ще спомогне за балансирането на бюджета през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още