IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се борят за евро, а не долари

Те прибягват до алтернативно финансиране, след като кризата в региона затрудни достъпа им до пазарите и междубанковото кредитиране

10:55 | 03.12.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Европейските банки се борят за евро, а не долари

Европейските банки се борят за всеки възможен източник на финансиране, включително дребните си клиенти, след като натрупаха ценни книжа, които им дават достъп до ликвидността на централната банка, от която ще имат нужда за още доста месеци.

Новите мерки за наводняване на банковата система с доларова ликвидност не решават по-широкия недостиг на еврово финансиране, пред който повечето от банките в региона все още са изправени, след като много от тях нямат достъп до основните облигационни пазари, пише Ройтерс.

”Удивително е, че никоя банка още не се е сгромолясала, след като има толкова много, които са на ръба”, коментира банкер.

Банките обикновено разчитат една на друга, за да си набавят средства, с които да финансират ежедневните си операции. Но със задълбочаването на кризата в еврозоната този източник пресъхна и те трябва да разчитат на Европейската централна банка (ЕЦБ) или да търсят иновативни начини за финансиране.

Дългосрочното финансиране е особен проблем, след като ЕЦБ отпуска средства максимум за година.

Някои банки прибягнаха до продажба на повече облигации чрез търговската си мрежа, там където все още се намират желаещи купувачи. В Италия и Испания, където тези сделки имат традиции, това е възможност, която набира инерция.

Барселонската Caixabank обяви през тази седмица, че планира да набере 3 млрд. евро дълг чрез търговската си мрежа.

Банките разчитат на дребните си клиенти и по други начини. Испанските банки например водят депозитна война. Дори в засегнатата от кризата Португалия, където банките разчитат в голяма степен на ЕЦБ, те успяха да увеличат лихвите по депозитите до рекордни нива.

В Гърция обаче, където банките на практика загубиха достъп до всякакво финансиране чрез пазарите, финансовите институции вече не могат да разчитат дори на депозитите, чието изтегляне от банковата система се ускорява в последните седмици.

”Дребните инвеститори няма да решат кризата с банковото финансиране, освен може би в Италия, където те наистина могат да окажат решаващо влияние”, посочва друг банкер.

Макар финансовите пазари да са блокирани, банките все още могат да изкушат институционалните инвеститори чрез някои правилно структурирани сделки - с достатъчно високи лихви и обезпечени с ценни книжа.

Обезпечените облигации например, които са гарантирани с паричните потоци от портфейли от ипотечни заеми или заеми за публичния сектор, стават все по-популярни през тази година. Използва се също и секюритизацията.

Банките се връщат и към техниките, използвани през 2009 г. като покрити облигации, които не се продават на крайни клиенти, а остават в портфейлите на банките, така че да могат да бъдат продадени бързо на ЕЦБ при необходимост от крактосрочно финансиране чрез репо сделки. Португалските банки вече използват масирано този източник.

Банките се обръщат и към платформи като Eurex Repo – международен пазар за електронна репо търговия и обезпечено финансиране, който е част от Deutsche Boеrse Group.

Що се отнася до държавните гаранционни схеми за банкови облигации, то в момента те биха се провалили, след като опасенията на инвеститорите са насочени именно към правителствата.

Взъможно облекчение за банките би било, ако ЕЦБ разшири обезпеченията, които приема при финансирането им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
700 милиарда на нея и по още толкова /ориентировъчно/ на останалите страни на еврозоната. На нас, превърнато в левчета, смятай колко. По-скоро, да не се стига дотам, че м**та си е таковало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
JonnieJ
преди 12 години
Alternativite pred euroto sa dve-silno da se obezceceni sre6tu ko6nicata ot valuti/kakto se okaza $ pri falita na Leman 1.60 za euro/ ili s vremeto da iz4ezne. Vsi4ko 6te stane qsno drugata sedmica! Da ne zabravqme, 4e ima i proekt za neu DM, koito bi struval nad 700mlrd na Germaniq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Значи работата е много проста.Ако еврото много я закъса ще ни спретнат деноминация на еврото, както го направи Костов(злият дух). Така паричките спестени от народа в банките ще станат собственост на банките. Драстична деноминация обаче е опасно да се осъществи, защото наред с "ползата"от ограбване на спестяванията има и "загуба" от това, че длъжниците ще връщат по малко, а това не искат да си позволят!Ето защо, ще го правят поетапно и полекичка, като пиявици или кърлежи смучат по малко кръв, за да е жив донора! Преструктурират лошите кредити, натискат длъжницити да си ги изплащат.Бойко..вата точно това прави. Пусна съдия изпълнители и мутри по длъжниците да им пият кръвта, да съдят без да дават възможност на длъжника да се защити и тн.Ако бяхме в римско време накрая щяха да ни продадат нас и нашите семейства като роби и тн......След като този процес поприключи, в глобален мащаб не само в България, може да се очаква драстична деноминация на еврото, а може би преди това и на долара.Всъщност долара трябва да е първи. Неговата драстична деноминация още от сега се подготвя с проекта за въвеждане на амерото. Докато глобалния капитал не си прибере вересиите в евро и еврозона ще я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
За Костов само не ми отваряй устата...ОК. Той Господ му е приготвил място на него, така че, повече и да иска зло няма да може да сее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
В повечето случаи пишеш смислени неща,но този път нещо не си на прав път.Първо,бордът беше въведен след доста месеци умуване и всички знаеха какво ще стане,точно поради което курсът от 3000 лв за долар падна на 1800 в рамките на дни.Въпросът беше дали да се върже левът към марката или към долара.Костов го върза за марката защото го натиснаха от Германия.Второ, не разбирам защо Костов е предател на българите след като и бордът,и деноминацията бяха европейски изисквания.Деноминацията просто зачеркна нулите,а дълго време в магазините цените се отбелязваха и в двете скали.Трето, ако не беше направил приватизацията на тотално блокиралите предприятия нямаше да види и един лев пари от МФВ, който се представляваше тогава от Ан Макгърк. Кой се облагодетелства от приватизацията обаче?Виж списъка с българските милионери днес.Това са хората/или башите им/,които тогава участваха в нея.Костов нямаше голям избор защото той, както и тези около,преди и след него се командват от по-високи места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
FRUKTO
преди 12 години
не е вярно 1-2 месеца предварително се знаеше официално че 1000 лева = 1 марка, и лека по-лека пазара се доближи до тези стойности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Промените, които правят в Еврозоната сега, са като разместване на столовете по палубата на Титаник.Някой каза: Разпадът, ако се случи (в което се съмнявам), няма да се случи за един ден. Ако днес Меркел и Саркози излязат, и кажат, че се връщат към марката и франка, до пълния разпад ще минат поне няколко месеца.Но това не е вярно! Напротив, винаги такива промени стават внезапно и неочаквано в неделя вечер. Спомняте ли си как се въведе борда в България - една неделя излезе протежето на Сорос, предателя на българите Костов(зъл дух) и каза "нов лев, въвеждаме борд от понеделник". Иначе спекулантите ще имат време да си поиграят и промяната няма никакъв шанс за успех. Еврото няма да изчезне отведнъж аще се обезцени може би на 90%, така, както левът през 96-та година долара от 100 лева стана 3000? Не се казват тези неща. А точно те са важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Купувайте Рубли, Злато, Канадски долари и къщи на село. Правете си Руски и Канадски Визи, и си носете по-една Библия винаги със себе си. Разпада на еврозоната е въпрос на дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
"Обезпечените облигации например, които са гарантирани с паричните потоци от портфейли от ипотечни заеми или заеми за публичния сектор, стават все по-популярни през тази година. Използва се също и секюритизацията."Този филм не го ли гледахме вече?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още