IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разработи схема за връщане на държавната помощ от банките

Комисията удължава сроковете на действие на антикризисните мерки, въведени през 2008 г.

23:14 | 01.12.11 г.
ЕК разработи схема за връщане на държавната помощ от банките

По-рано бе съобщено, че държавите ще могат да предоставят не само гаранции, но и допълнителен капитал на банките от този пакет, ако те сами не успеят да си набавят средства на пазара.

ЕК е определила редица нови препоръки за рекапитализиране на банките от държавите-членки на ЕЦ чрез акции, хибридни инструменти и гаранции.

„Във връзка с промените в законодателството и пазарните условия ЕК очаква вливането на държавен капитал в банките в бъдеще да става под формата на изкупуване на акции с променлив дивидент“, се посочва в съобщението.

Комисията настоява акциите на кредитните институции да бъдат придобивани от държавите „със съответната отстъпка от последната им цена“, зависеща освен от всичко друго и от съотношението на обема на вливания капитал към съществуващия капитал на банката, както и от наличието на право на глас по тези акции.

По отношение на хибридните документи се предлага да бъде създаден алтернативен вариант за изплащането им – купони, които да могат да бъдат изплатени с акции, вместо с пари в брой. Купоните ще бъдат необходими, ако банките не успяват да връщат сумите на държавите за използване на краткосрочна помощ, уточняват от ЕК.

По отношение на гаранциите комисията се стреми да направи заплащането „по-пазарно“ и адекватно на рисковете. За целта ЕК предлага специална формула, която освен премията за риск трябва да включва и 40 базисни пункта, ако гаранцията е предоставена за срок от една година.

По-гаранции за дългове с падеж под една година премията ще бъде 50 базисни пункта плюс 20 базисни пункта за банки с рейтинг А+ или А, 30 пункта за банки с рейтинг А- и 40 пункта за банки с рейтинги под А- или без рейтинг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още