IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разработи схема за връщане на държавната помощ от банките

Комисията удължава сроковете на действие на антикризисните мерки, въведени през 2008 г.

23:14 | 01.12.11 г.
ЕК разработи схема за връщане на държавната помощ от банките

Европейската комисия осигури редица нови препоръки за връщането на държавната помощ, получавана от банките в Европейския съюз, вземайки под внимание продължаващата дългова криза в еврозоната и предстоящата рекапитализация на банките, се посочва в съобщение на комисията, цитирано от РИА Новости.

„Нарасналото напрежение на пазарите на държавни облигации през лятото се отрази неблагоприятно на банковия сектор в Европейския съюз, което направи необходимо удължаването на извънредните антикризисни мерки“, се посочва в съобщението.

Става въпрос за удължаване на действието на антикризисните схеми на държавна рекапитализация и финансова подкрепа за банките, въведени през 2008 г.

Те включваха възможността за набавяне на акционерен капитал, участие в схеми за увеличаването му чрез „хибридни“ инструменти за сметка на държавния бюджет и осигуряването на държавни гаранции за привличане на финансови средства в банките.

Този тип помощ подлежи на одобрение от ЕК и по принцип обвързва банките с представяне на план за възстановяване.

От ЕК отбелязват, че удължаването на антикризисните мерки е необходимо и за реализирането на „банковия пакет“, съгласуван от лидерите на държавите-членки на ЕС на 26 октомври. Този пакет предвижда рекапитализиране на банките в ЕС, засегнати от дълговата криза.

„Той е предназначен за възстановяване на доверието на пазара за сметка на предоставяне на гаранции на банките за средносрочното им финансиране и за създаване на временен буфер в обем от 9% от капитала от най-високо качество след отчитане на пазарната оценка на експозицията на банката към държавния дълг“, уточняват от ЕК.

Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още