IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози: Еврото няма да просъществува, ако еврозоната не се мобилизира

Германия и Франция са се споразумели за нов европейски договор, който да определя отношенията между държавите-членки на ЕС

22:35 | 01.12.11 г. 9
Саркози: Еврото няма да просъществува, ако еврозоната не се мобилизира

Френският президент Никола Саркози е заявил, че Франция и Германия трябва да се обединят, за да обезпечат стабилност в сърцето на Европа, съобщи ВВС.

"Франция и Германия след толкова трагедии решиха да обединят съдбите си и да гледат заедно към бъдещето. Отказ от тази стратегия би бил непростим. Когато Германия и Франция са единни, цяла Европа е единна и силна. Когато Франция и Германия са разединени, цяла Европа е разединена и отслабена", е казал Саркози.

Той е добавил, че ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в понеделник, за да предложат мерки за осигуряването на бъдещето на Европа.

Френският президент е предупредил, че икономическото сближаване ще бъде продължителен и труден процес, но е обещал, че Франция няма да загуби своята независимост.

По думите му еврото няма да може да продължи да съществува, ако европейските икономики не се мобилизират.

Саркози е подчертал, че е необходима по-стриктна финансова дисциплина, с по-тежки санкции за страни, които не изпълняват задълженията си. "Повече солидарност, повече поета отговорност пред народите от едно истинско икономическо правителство, такава е визията ни за бъдещето на еврозоната и бъдещата реформа на договорите", е изтъкнал той.

Френският президент е защитил мерките, предприети от неговото правителство за справяне с дълговата криза във Франция.

Според него страната трябва да пресече съмненията, че не е в състояние да плаща, за да избегне бъдещи атаки от спекуланти.

Саркози смята, че отговорът на Европа на дълговата криза не е бил достатъчно бърз.

Той е посочил, че Германия и Франция са се споразумели за нов европейски договор, който да определя отношенията между отделните страни-членки.

Френският президент обаче е отхвърлил предположенията на Германия националните бюджети да бъдат определяни в Брюксел. Той вече изрази виждането си, че „Европа на две скорости“ е неизбежна, обосновавайки се, че една пълна икономическа интеграция е невъзможна, след като държавите-членки на ЕС надхвърлят 30.

Саркози е заявил още, че Шенгенското споразумение за свободно движение трябва да бъде преосмислено, предаде AFP.

"Не може повече Европа да прилага във вътрешността си принципа за свободно движение, а да не контролира външните си граници. Шенген трябва да бъде преосмислен", е изтъкнал той.

Според него все повече решения в еврозоната трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство. "Европейската интеграция минава през междуправителственото сътрудничество, защото Европа ще трябва да прави стратегически избори, политически избори", твърди френският президент.

По думите му наближава нов икономически цикъл, който ще е цикъл на намаляване на задлъжнялостта, за да се върне махалото на икономиката към заетостта и производителността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
***, като цитираш, поне кажи кой цитираш ...... щото изгледаш глупаво. Нещата с Русия не са толкова прости, от днес за утре! Ако това надмощие, за което говориш, на Русия се осъществи, то в никой случай няма да е външно-материално! И става въпрос за едно не близко бъдеще....така че по-полека! Първо има Нов Световен ред, в който всеки ще се нареди и 'преброи' и чак тогава, след това Чистилище, може да има нещо друго..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 12 години
Хахаха, тука вече надмина себе си. Майтапчия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Чумата на 21-ви век властта на парите се е разпространила по земята навсякъде. Превръщайки себе си в роб на парите, човечеството се разписва за своята непълноценност. Много хора се надяват, че нищо страшно няма да се случи и всичко ще се разсее от само себе си или Бог всичко ще уреди. Във вечното противопоставяне на духовността на Русия и Златният телец на правителството на САЩ руснаците ще победят. Появяването на Христа в Йерусалим беше началото на Съдния ден за Юдеите и техния избор между Доброто и златои избора на юдеите беше Голгота, избор който отвори пътя към гоненията, холокоста и концлагерите. Общество избрало пътя на пазара, никога няма да прекрати войните, никога няма да прекрати корупцията, не може да отстрани социалната несправедливост и няма да спре упадъка на нравите. Създателят е предложил на Юдейския народ да стане водач на другите народи, но при условие че се откажат от служене на Златния телец, защото е невъзможно да се служи едновременно и на Бога и на Мамона, както е невъзможно и жената да бъде наполовина бременна. Юдеите останаха верни на Златния телец, посявайки на нивото на подсъзнание неприязън към себе си у всички останали народи. И днес за лечение от заразния вирус се нуждае цялото човечество!В новите времена Богоизбран народ вече е друг народ, който е преминал пътя на робството, унижението и не е загубил Духовната си твърдост. Този народ е от великата северна страна Русия и в новото хилядолетие имат Велико бъдеще на Богоизбран народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
*** еврейска ***, едно чудовище, ето това е Саркози!Кадафи, например искаше да изтегли милиардите евро от сметки си в европейските банки, е видяхте какво му се случи. Над 80 000 невинни либийци платиха с живота си за временното спасяване на френските банки и еврото. Кадафи е имал намерението да изтегли всички либийски нефтени милиарди от Европа. Тези сметки конкретно се намират във френски банки и е трябвало да бъдат преведени в Азия. Страхът, че френските банки могат да фалират. Саркози се е страхувал, че тази стъпка би имала дълбоки последствия за френските банки, които и без това се намират в трудна ситуация и не биха издържали изтеглянето на либийските нефтени милиарди. А ако френските банки се сгромолясат, Франция би била неспособна да продължи да членства в Европейския Спасителен Фонд, който също би рухнал. Би последвала верижна реакция, застрашаваща бъдещото съществуване на еврото и цялата еврозона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Не може на болен от грип да му се прави ваксина ! Ваксината се прави предварително с цел профилактика ! На първо място трябва да се балансират санкциите и опрощаванията , за да може като се дръпне чертата всичко да е на 0 от счетоводна гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
То това и БАБА ПЕНА го знае. Въпроса ми е: Като няма да просъществува, защо трябваше да убиваш Кадафи като куче и сумати невинни либийски хора? Жалко френско гейско мекотело........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Пенчев
преди 12 години
"Повече солидарност, повече поета отговорност пред народите от едно истинско икономическо правителство, такава е визията ни за бъдещето на еврозоната и бъдещата реформа на договорите", е изтъкнал Саркози.Какво ,по дяволите,означава това?:confused:Европейската комисия какво е?Или ще правят втора- Европейска икономическа комисия?Още бюрократи с огромни заплати и бонуси и никакъв ефект от работата им.Май наистина ще се разпада това чудо ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Поне целият този цирк с европейското 'обединение' ще приключи скоро. След 1 седмица идва пълнолунието - масонаджиите държат на това - когато ще бъде обявено окончателното споразумение между Германия и Франция! След това ще градят някаква 'нова' Европа, според Саркози. Жалко обаче че за Старата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
наслушахме се на "да вземем мерки" и теглилки. На изказване като това му се вика популизъм. Ето примера, че не само у нас се случва популизъм а и на европейско ниво. Колкото и да са силни Германия и Франция не само те двете. Ако плана е да си останат само те двете е вече друг въпрос. Малко късно се сетихте за преосмисляне на шенген. именно той е виновен за голямата безработица в "развитите страни", когато хора от по-бедните избягат там и работят на половината заплата на местните жители. а местните жители остават безработни и получават колосални обещетения, защото живеят в общество с висок стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още