IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейският парламент одобри бюджетa на ЕС за 2012 година

Евродепутатите приеха споразумението за приходната част, постигнато от държавите членки, загърбвайки собственото си предложение

19:09 | 01.12.11 г.
Европейският парламент одобри бюджетa на ЕС за 2012 година

Европейският парламент гласува днес окончателния размер и приоритетните области на бюджета на ЕС за 2012 г., следвайки споразумението, постигнато между екипа за преговори на парламента и на държавите членки от 18 ноември, съобщи българската пресслужба на ЕП, цитирана от БТА.

Приети парламентарни приоритети

В предложенията си ЕП е поставил основен акцент върху постигането на растеж, иновациите, заетостта, граничния контрол, управлението на миграционните процеси и подкрепата на демократичното развитие на Арабския свят. Тези приоритети са били подкрепени и от държавите членки в окончателното споразумение, се посочва в съобщението.

Ограничено увеличаване на размера на плащанията

Увеличаването на размера на вноските на отделните държави е ограничено според тяхното предложение, се казва в документа. Европейската комисия, Съветът и ЕП са се ангажирали да направят преглед през следващата година, за да установят дали бюджетът е реалистичен или ще се наложат промени, като държавите-членки подписаха декларация в тази връзк, се казва още там.

Бюджетът за следващата година възлиза на 129,1 милиарда евро (1,86% увеличение) от вноски и 147,2 милиарда евро (+3,8%) в поети финансови ангажименти.

Комисарят по бюджета Януш Левандовски е приветствал резултата от преговорите и самоограниченията, наложени от институциите. Той също е предупредил за опасността нивото на договорените плащания да се окаже прекалено ниско.

Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още