IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните белгийски облигации спадна под 5%

Пазарът реагира на информацията, че страната е на път да приключи продължаващата близо година и половина политическа драма за съставяне на правителство

16:48 | 01.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по 10-годишните белгийски облигации спадна под 5%

Белгия е на път да приключи продължилата 536 дни политическа драма около сформирането на правителство, което да закърпи дупката в бюджета на страната и да не допусне Брюксел да бъде завлечен в блатото на дълговата криза, съобщава Bloomberg.

В рамките на седмица Елио ди Рупо, френскоговорящ социалист, се очаква да оглави 6-партийно коалиционно правителство, посочват политически лидери.

Понижаването на кредитния рейтинг на Белгия от Standard & Poor’s преди седмица накара фламандците и френскоговорящите белгийци да възобновят преговорите. През последните месеци все повече сила набираха и слуховете за евентуалното разпадане на Белгия.

На 25 ноември Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Белгия с една степен до АА. Перспективата по рейтинга остава негативна.

Белгийските облигации поскъпват за четвърти пореден ден, след като решението на Standard & Poor’s принуди преговарящите да постигнат сделка за овладяване на бюджетния дефицит. Доходността по 10-годишните белгийски облигации падна под 5%, след като миналата седмица достигна рекордните 5,9%.

S&P обяви, че може да понижи белгийския рейтинг отново, в случай че дълговото бреме на страната достигне 100% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още