IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска да свие бюджетните дефицити в ЕС до 2%?

Предложението на икономическия министър Ройслер, който оглавява по-малкия коалиционен партньор в кабинета, е изпратено до канцлера Меркел за обсъждане

15:30 | 01.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германия иска да свие бюджетните дефицити в ЕС до 2%?

Германският министър на икономиката Филип Ройслер е направил предложения за промяна на договора за Европейския съюз (ЕС), сред които и въвеждането на ограничение за бюджетните дефицити в ЕС до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава CNBC, цитирайки германския Die Welt.

Die Welt посочва, че министерството е изпратило предложенията в канцеларията на канцлера Ангела Меркел, където те ще бъдат обсъдени през следващите дни.

Ройслер, който оглавява Партията на свободните демократи (FDP), по-малкият коалиционен партньор в германския кабинет, се противопоставя на безпрекословното оказване на помощ на изпитващи дългови затруднения страни от еврозоната. Той застъпва идеята за въвеждане на сурови автоматични санкции за страните, нарушаващи бюджетната дисциплина.

Според стратегическия доклад, озаглавен „Стабилност и Конкурентоспособност в Европа“, замразяване на плащанията по структурните фондове на ЕС може да е една от наказателните опции срещу страните, неспазващи ограниченията.

„Това е необходимо за по-бързото и ефективно въвеждане на здравословни бюджетни политики“, се казва в документа.

Чрез промяната на европейския договор Меркел иска да реши дълговата криза и да задълбочи интеграцията между страните от ЕС. Пазарите очакват европейските лидери да договорят евентуалните промени до срещата си на 9 декември.

Европейските политици се надяват да избегнат дългия процес на ратификация, който в случая с Лисабонския договор отне години, поради проведените от няколко страни референдуми.

Според плана на Ройслер ще бъде създадена „комисия по стабилността“ с участието на независими експерти. Тя ще прави предложения за повишаване на конкурентоспособността, ще проверява националните бюджети и ще подобрява координацията.

Ограничението за бюджетните дефицити в ЕС, заложено в оригиналния „пакт за стабилност и растеж“ е за 3% от БВП. Тази граница обаче беше нарушена от повечето страни в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
osoitza
преди 12 години
каква е ползата от правила, които не се спазват... Ако до сега всички страни се ограничаваха до 3% проблем надали щеше да има... Не е в това проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още