IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операцията на централните банки просто осигурява време на Европа

Тя е насочена към симптомите, а не към причините и разрешаването на проблемите, смятат анализатори

11:37 | 01.12.11 г. 1
Операцията на централните банки просто осигурява време на Европа

Акциите на азиатските борси поскъпнаха, след като вчера бяха обявени съгласувани действия между няколко големи централни банки за осигуряване на евтино доларово финансиране за европейските банки, което предизвика и оживление във вчерашната сесия на Уолстрийт.

Но според някои анализатори не е особено вероятно оживлението да продължи, тъй като мярката само осигурява допълнително време за европейските лидери и не разрешава фундаменталните дългови проблеми на еврозоната, съобщава CNBC.

„Тази ликвидност е определено нещо, насочено към симптомите на проблемите, но ние имаме нужда самите европейци да се насочат към причините и разрешаването на проблемите“, заяви Ник Бененбрьок, ръководител на отдела за валутни стратегии в нюйоркския филиал на Wells Fargo.

Майкъл МакКарти, старши пазарен стратег в CMC Markets в Сидни, посочва, че ръстът в стойността на акциите е типичен за излизане от мечия пазар. „В момента Европа има нужда от лидер“, добави той.

Според Илиян Михов, професор по икономикс в Европейския институт за бизнес администрация, само Италия ще трябва да изплати през 2012 г. 400 млрд. евро, което представлява около 20% от целия ѝ дълг. При доходност по държавните облигации между 7% и 8% това ще бъде трудно, добави той.

Единственото решение, твърдят експертите, е Европа да върви към по-интегриран финансов съюз или Европейската централна банка да изкупува повече държавни облигации.

Бененбрьок смята, че Европа може да се опита да получи помощта на Япония и Китай, но тези две държави едва ли ще купят държавни облигации на отделни държави, преди да видят ясно решение от страна на целия съюз.

Междувременно повечето експерти прогнозират понижаване на основния лихвен процент от ЕЦБ на заседанието на 8 декември, което може да подкрепи рисковите активи в краткосрочен период.

Бененбрьок предвижда понижение с 0,25 процентни пункта, докато Михов очаква половин процентен пункт, което ще свали основната лихва под 1%. „Ако се вгледате в Марио Драги, ще разберете, че той е по-агресивен, по-склонен да действа, отколкото бе Трише“, категоричен е професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Европа е проспала времето когато трябваше да се превърне в държава и най-голямата и динамична икономика. Сега е късно за поправяне на грешките и нерешителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още