IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Португалия прие бюджета за 2012 г.

Целта на правителството на страната е да свие дефицита в хазната до 4,5% догодина

18:33 | 30.11.11 г.
<p>
	Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар. Снимка: Ройтерс</p>

Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар. Снимка: Ройтерс

Парламентът в Португалия прие бюджета за 2012 г., предаде Ройтерс.

“Без съмнение това е най-тежкият бюджет в историята на демократична Португалия. Важно е обаче да се възстанови доверието на пазарите и на международните ни партньори”, отбеляза финансовият министър на страната Витор Гаспар.

В бюджета на страната за следващата година са заложени редица непопулярни мерки за ограничаване на разходите и повишаване на приходите, съгласно споразумението с кредиторите.

Според условията на Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) Лисабон трябва да свие бюджетния дефицит до 4,5% догодина. Тази година дупката в хазната на Португалия не трябва да бъде по-голяма от 5,9 на сто.

За да постигне фискалните цели, правителството пристъпи към увеличаване на данъците, спря бонусите на чиновниците за празниците и в края на годината, както и замрази заплатите в публичния сектор.

Очаква се икономиката на Португалия да се свие с 1,6% през настоящата година и с 3% през 2012 г. Правителството на страната обаче смята, че с този бюджет ще се създаде база за стабилен растеж и свиване на държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още