IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските банки могат да загубят до 51 млрд. долара от изтегляне на активи

Aко още държави се присъединят към данъчните споразумения с Германия и Великобритания загубите могат и да нараснат

17:10 | 29.11.11 г. 1
Швейцарските банки могат да загубят до 51 млрд. долара от изтегляне на активи

Швейцарските финансови компании, управляващи частни активи, могат да загубят около 47 млрд. швейцарски франка (51,1 млрд. долара) от тях заради изтеглянето им преди влизането в сила на данъчните споразумения с Германия и Великобритания през 2013 г., показва проучване на компанията Booz & Co., цитирана от Bloomberg.

Освен това банките могат да загубят и до 1,1 млрд. франка от ежегодната печалба от тези активи, което представлява около 4% от общата им печалба за 2010 г.

Споразумението се отнася до данъчното облагане на необявени капитали, съхранявани по банкови сметки.

Приходите, получени от печалбите от инвестициите, ще бъдат предавани на финансовите власти в Германия и Великобритания, но личността на клиентите няма да бъде разкривана.

Експерти отбелязват, че посочените суми може да се увеличат, ако аналогични споразумения бъдат подписани и с други европейски държави. Не е изключено в групата да се включат Гърция, Италия и Франция.

Според договора с Германия от 1 януари 2013 г. швейцарските банки ще бъдат задължени да преведат в немската хазна за неплатени данъци за предходни години общо между 19% и 34% от сумите по сметките на германски граждани в тях, посочва РИА Новости.

В рамките на споразуменията швейцарските банки ще трябва да изплатят и около 630 млн. долара на британските данъчни органи.

Към края на 2010 година швейцарски финансови институции са управлявали около 270 млрд. франка на германски и британски клиенти, които не са базирани в страната, от които 164 млрд. франка може да се окажат недекларирани, смятат консултанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кадафито искаше да си изтегли малко от златото от швейцарските банки, видяхме какво му се случи на горкият човечец. Да видим кой ще е следващият смелчага....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още