IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалците искат в еврозоната, но по възможност без икономии

Повече от половината жители на страната отхвърлят наложените от ЕС и МВФ мерки за съкращаване на разходи

16:54 | 28.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Португалците искат в еврозоната, но по възможност без икономии

Мнозинството от жителите на Португалия искат страната да остане в еврозоната, въпреки че близо половината от населението се противопоставя на мерките за икономии, за които настояват кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), сочат резултатите от допитване до общественото мнение, цитирани от Ройтерс.

Само 36,5 на сто от участниците в проучването подкрепят икономиите, които са част от споразумението с ЕС и МВФ за пакет от спешни спасителни кредити за 78 млрд. евро.

През май тази година Португалия стана третата страна от еврозоната след Гърция и Ирландия, която поиска международна финансова помощ и е приветствана от кредиторите за успехите си в стабилизирането на националните финанси, но дълговата криза вече достигна и по-големи икономики като Италия и Испания.

Някои икономисти предполагат, че Гърция и може би други проблемни страни от еврозоната ще трябва да напуснат валутния съюз, въпреки че Брюксел отхвърля тази идея.

Близо 73 процента от анкетираните португалци посочват, че Португалия трябва да остане в еврозоната и приблизително също толкова заявяват, че се чувстват европейци.

Близо 53 процента обаче се противопоставят на мерките за икономии, срещу които миналата седмица синдикатите организираха обща стачка, довела до нарушения в редица обществени услуги и спиране на някои заводи.

Според правителството стачката е имала ограничено влияние.

Анкетата, публикувана днес от в. "Диариу де нотисиаш", е проведена сред 1010 участници между 15 и 17 ноември от Eurosondagem и има вероятност за грешка от плюс - минус три процента

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още