IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР заговори за разпад на еврозоната

За първи път представители на влиятелна междуправителствена организация посочват това като вероятен сценарий

17:05 | 28.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
ОИСР заговори за разпад на еврозоната

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че съмненията за оцеляването на европейския валутен съюз са довели до застой на глобалния растеж и крият непосредствен риск за световната икономика.

През 2011 г. икономиките на 34-те страни от ОИСР ще нараснат с 1,9%, а през следващата - с 1,6%, се казва в шестмесечния доклад на организацията. Прогнозата е ревизирана от 2,3% и 2,8%, каквито бяха очакваният на ОИСР през май. В отделен доклад  Morgan Stanley също понижи прогнозата си за глобалния растеж, съобщава Bloomberg.

„Нарастват съмненията, че политиците от еврозоната са способни да се справят ефективно с ключовите предизвикателства на кризата“, казва главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан. Сериозните рискове, „свързани със загубата на доверие в пазарите на ДЦК и валутния съюз като цяло остават“.

За първи път представители на влиятелна междуправителствена организация изтъкват вероятността за разпадане на еврозоната. Докладът отразява и факта, че европейската дългова криза вече не е ограничена до така наречената периферия на еврозоната и сега обхваща страни от европейското ядро.

„Кризата в еврозоната крие ключов риск за световната икономика“, посочват от ОИСР „Разпространението на кризата е в нова фаза и засяга страни от еврозоната, които до скоро се считаха за сигурни. Това означава, че фискалните страхове не са единствената движеща сила зад развитието на проблема“.

Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 12 години
Равенство в стандарта на живот според производителността и натрупаните капитали респ. дългове. Повече реализъм на тази малка малка планетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
Pitashtia
преди 12 години
Световна криза и дори депресия ще има, но едва след като новите икономики забоксуват и инвестициите в тях намалеят. Страните с високи технологии, които произвеждат оборудване все още компенсират с износ към развиващите се икономики, а тези, които произвеждат потребителски стоки и разчитат на туризъм го закъсват. Когато новите икономики се развият и започнат да си произвеждат всичко, включително и всякакво оборудване, цели заводи и т.н., а все още имат по-нисък стандарт и разходи и най-високотехнологичните икономики на запада ще го закъсат, а закъсат ли, няма да могат да купуват от новичките и тогава ще настъпи хаоса, рецесията, дълбоката депресия. Светът е глобализиран икономически, а системата е затворена, неустойчива и неуправляема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 17
Патилан
преди 12 години
Всичко е планирано, създаването на еврозоната, на еврото, както е сегашното ии унищожаване! Само наивници може още да вярват че еврозоната ще оцелее.....Плъховете се готвят за напускане на кораба: Финансовата система е в готовност да натисне копчето Red Alert /ПАНИКА/ (без значение какво става с акциите). А алчните инвеститори-измамници, като тези от Голдман Сакс, предприемат стъпки, за да подготвят себе си, и портфейлите си сега, докато пазарите са все още заспали.Промяната на човешкото съзнание вече не е лукс, който, така да се каже, е постижим само за малцина, а е необходимост, за да не се самоунищожи човешкият род !!! Екхарт Толе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още