IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да бъде последният оцелял сред поле с руини

На участниците на пазара обаче може да се наложи да осъзнаят ужасната истина: кризата е неразрешима

15:20 | 28.11.11 г. 10
ЕЦБ може да бъде последният оцелял сред поле с руини

Кой ще мигне пръв? Безизходното положение, в което са изпаднали Европейската централна банка, европейските правителства и финансовите пазари, се издига до по-висока степен, твърди в свой материал MarketWatch.

Изглежда вървим към повторение на съдбовни времена от преди близо 20 години – пика на кризата с механизма за валутните курсове от септември 1992 г. - когато френският президент Франсоа Митеран принуди германския канцлер Хелмут Кол след много усукване да призове централната банка на своята страна да защити френския франк.

Ако немската централна банка запази позицията си да стои встрани, докато пазарите разпродават франка, тя ще бъде „последният оцелял сред поле с руини“, заяви тогава Митеран.

Поради това се очаква на някакъв етап в тези драматични времена, които предстоят, нова конфронтация между нови двама съвременни знаменосци на френско-германското сътрудничество – президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел.

Ще има разговор за окончателните жертви, за съдбовните предложения за запазване на валутния съюз като символен инструмент на европейското другарство.

Всичко това ще отклони вниманието от истинската битка, която се води в самото сърце на ЕЦБ.

Както дадоха да се разбере на срещата си в Страсбург, Саркози, Меркел и новоназначеният италиански премиер Марио Монти, няма начин европейските правителства да могат да инструктират ЕЦБ да предпази облигационните пазари на държавите от периферията на еврозоната.

Подобен натиск би оказал по принцип неблагоприятен ефект, както дори Саркози трябва да признае сега.

Най-интелигентното действие, което политиците могат да предприемат, е да се въздържат да притискат ЕЦБ, наяве или тайно, и да изчакат събитията да достигнат пълното си развитие.

Междувременно ЕЦБ се е окопала здраво и остава готова за контраатака, когато и ако нещата се подобрят.

Но нито един човек, който е посетил ЕЦБ напоследък, не може да не забележи огромното раздразнение от некадърността на европейските политици да наберат достатъчен ресурс за защита на валутния съюз в ранна фаза.

Финансовата институция е решена да избегне отговорността да евентуалното разпадане на емблематичния европейски интеграционен проект. Тя чуства, че е направила достатъчно и че политиците са били глупави или небрежни да не отговорят достатъчно енергично, бързо или творчески на многобройните временни мерки, реализирани от нея през последните 18 месеца в подкрепа на държавите от периферията на еврозоната.

Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
Банките от групата на ФЕД изкупуват света, с напечатаните пари от бейлаут трилиони. С хиляда милиарда (1 трилион), колко мола като София МОЛ може да си купи Рокфелер акционер във ФЕД и собственик на София МОЛ? Ротшилд също има земя с построени имоти в България.В ход е стратегията за изземването на богатството земята и имотите на хората. Както е ставало от 300 години, през няколко десетилетия.Не разменяйте за хартийки злато, сребро, земя, имотНякога един от бащите-основатели на САЩ, Томас Джеферсън, писал:Ако американският народ някога позволи на частните банки да контролират печатането на НЕГОВАТА валута първо чрез инфлацията, после с дефлацията банките и корпорациите, които ще израснат покрай инфлацията и дефлацията, ще ограбят народа от всичката му собственост, докато един ден техните деца се събудят бездомни на континента, който бащите им завоюваха Убеден съм, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от чуждите армии.Гърците са в момента тези, които са заложени на банкеритебуквално, както и островите и водоснабдителната им системаи т.н.Не продавайте земята тя е безценнаи със сигурност дава на човека необходимото да живее! Вече не я произвеждат.Ротшилд е казал: Купувайте, когато по улиците се лее кръв.Кървава жътва е целта.Обогатете се финансово Богоугодно е да честно да създаваш, умножаваш и помагаш.Ротшилд е казал: Купувайте, когато по улиците се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството, банките срещу нациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ми не знам от кого ще го купят, ама Гърция отдавна го е разпродала, с тоя външен дълг от 150% БВП ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Печатането на пари е в основата на сегашните проблеми . Не вярвам някой да повтаря тази грешка прекалено дълго . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Правителствата не искат да намалят нивата на разходи , защото следва обратната спирала - падане на БВП и скачане на задлъжнялостта. Ми така е - мултиплицират се не само позитивните ефекти при излитане ами и негативните ефекти при пропадане . Затова пропадането ще е доста осезателно. ФЕД - знаят това и си се кефят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
А би могла да е ЕЦБ , но тя очевидно не е еврейска банка и няма да я огрее понеже е със статут на баничарница а не на банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Само Гърция ако фалира , ще спечели от това в сегашната стойност на еврото повече от 1 трилион евро.После ще приватизират държавната собственост там , която е огромна и богоизбраните там ще си поделят това огромно състояние..ще го купят без пари да го кажем направо. Разбира се купувачите , както предполагаш ще са в голямата си част еврейски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като е очевидно, че държавите не могат (поради демократичния си характер) да проведат про-капиталистически и анти-социални реформи, остава само вторият възможен изход - саморегулиране чрез неуправляеми катастрофи. Именно това ще стане. Дали при изчерпани възможности за печатане на пари, печатането ще продължи, и ще се стигне до супер-инфлация, дали чрез разпад на евро-зоната, дали чрез фалит на САЩ (да на САЩ, а не на Гърция), дали чрез стихийно изоставяне на доларите и еврата, в полза на естествените пари (злато и сребро), дали по някакъв друг начин - но саморегулирането ще стане. Грешката е системна, и тя ще разруши системата, отстранявайки по този начин и самата грешка.Ето това е обективната реалност за настоящата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Спасяването на Гърция, Италия, еврото - всичко това е само реакция на следствията от фундаменталния проблем. За момента, падението и в Европа, и в САЩ, е пълно. В САЩ с лека ръка вземат нови заеми, които сами финансират с ново печатане, дългът расте лавинообразно, а доларът губи статута си на глобална валута. А в Европа се обсъждат всевъзможни мерки, свързани с допълнително потискане на икономиката, в името това някой текущо да плати сметката. Замислят се нови данъци, ново фискално управление, ново европейско правителство, единни облигации и пр. Т.е. все инструменти, свързани с това да намерят някакви пари от някъде за правителствата. А не да заставят правителствата да ограничат сами себе си, и масата от социал-консуматори зад себе си. Т.е. казано накратко, така както държавата до момента създаде фундаменталните дисбаланси, създали кризата, така тя и в момента продължава да има про-кризисно действие. Истината за глобалната криза е, че за да излезем от нея, се изисква глобално самоопомняне, и връщане към ценностите на елементарното, нормално и логично мислене. Засега няма признаци на подобна промяна в значителни мащаби, макар че някои отделни умове, имат проблясъци за обективната истина. Т.е. бъдещето е в ръцете на неуправляемата стихия и случайността......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа, робите и някой от фараоните. Рухне ли една финансова пирамида, тези, които са били на върха, пак си остават най-отгоре и единствени оцеляват. Онези, от подножието ги изравят най-накрая, но само колкото да ги идентифицират ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още