IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Финансовите ни възможности не са неизчерпаеми

Силни сме, но не сме с неограничени сили, предупреди днес говорител на канцлера Ангела Меркел

13:59 | 28.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Германия: Финансовите ни възможности не са неизчерпаеми

Финансовите възможности на Германия не са неизчерпаеми, предупреди днес говорителят на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

В момент, когато Германия е притисната от всички страни да направи повече за спасяването на еврозоната от кризата, Щефен Зайберт изтъкна, че и Берлин трябва да намалява дълга си и няма безкрайна ударна сила.

Европа не може да претендира за финансова ударна сила, каквато няма, пазарите бързо ще я накажат за това, посочи той.

"Силни сме, но не сме с неограничени сили", допълни говорителят.

Партньорите на Германия притискат страната да се откаже от съпротивата си срещу масова намеса на Европейската централна банка (ЕЦБ) и издаване на съвместни облигации предвид дълговата криза, простираща се практически върху цялата еврозона.

През последните месеци Германия действително намали бюджетния си дефицит, но има дълг от над 2 трилиона евро, или повече от 80 на сто от брутния й вътрешен продукт (БВП).

И днес Берлин продължи да настоява за промяна на европейските договори за укрепване на бюджетната дисциплина, което според Германия е предпоставка за решаване на дълговата
криза.

Освен това министерството на финансите категорично опроверга твърденията, че Берлин планира да емитира съвместни облигации заедно с още пет страни от еврозоната с висок кредитен рейтинг.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Германия: Финансовите ни възможности не са неизчерпаеми..."Заглавието казва всичко, какво да коментираме повече?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ще оцелее ли общата европейска валута? Каква ще е стойността й? Ще се свие ли еврозоната? Какво да правим със спестяванията си в евро? Ето как водещите американски икономисти отговарят на тези въпроси. Връщане към националните валути е спасението, твърди нобелистът Нуриел Рубини. Еврозоната лесно може да започне да се цепи безконтролно по шевовете при сегашната политика на Германия и на Европейската централна банка (ЕЦБ), твърди водещият икономист. Преминаването към националните валути ще им даде шанс да съживят икономиките си, добавя експертът. За да не се стигне до хаотичен разпад, еврото трябва рязко да се обезцени, за да "стопи" дълговете, смята икономистът. Разбира се, Германия и ЕЦБ са против това. Само че неразрешимият проблем с Италия сигнализира краят на играта за еврозоната, казва Рубини. И други водещи американски финансови експерти казват, че еврозоната може да се избави от кризата, но само в смисъл, че твърдото й "ядро" - Германия, Франция, Холандия, Австрия - може да оцелее. Инвеститорите открито смятат, че разбиването на еврото или поне неговото обезценяване е единствената опция. Рубини предупреждава МВФ, че "САЩ най-вероятно ще преживеят безпрецедентно спукване на балона на недвижимостите и ще изпаднат в дълбока рецесия".Всичките му прогнози досега са се сбъднали. "Някога го подиграваха като "врачка", сега го наричат мъдрец, отбелязва по този повод сп. "Форчън".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
нервя се защотото май само германците имат някакъв разум и никой неще да ги послуша. някакви *** само въртят латерната за общи еврооблигации, само показва колко са некомпетентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още