IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля емитиране на общи облигации за силните икономики в еврозоната?

Според Die Welt канцлерът Ангела Меркел ще предложи въвеждането им при липса на съгласие за по-строг контрол при спазването на Пакта за стабилност и растеж

12:44 | 28.11.11 г. 2
Германия обмисля емитиране на общи облигации за силните икономики в еврозоната?

Германското правителство обмисля идеята за емитиране при нужда на т. нар. „елитни облигации“ - общи за страната и 5-те държави с максимален рейтинг от еврозоната, съобщава немският вестник Die Welt, цитиран от ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломатически източници. 

Въпросните пет държави са Австрия, Люксембург, Холандия, Финландия и Франция, като се очаква доходността по новите облигации да бъде около 2-2,5% годишно.

Целта на емитирането на подобни облигации е стабилизиране на финансовата ситуация сред най-платежоспособните държави от еврозоната и „издигането на заслужаваща доверие защитна стена, която да успокои пазарите“, посочва германското издание.

Според информация на Die Welt германският канцлер Ангела Меркел смята да предложи въвеждането на „елитните облигации“, ако не всички държави-членки на Европейския съюз се съгласят с внасянето на промени в европейските споразумения, предвиждащи по-строг контрол за спазването на Пакта за стабилност и растеж.

При определени условия емитирането на тези облигации не само ще подпомогне стабилизирането на финансовото положение в държавите с максимален кредитен рейтинг в еврозоната, но може да помогне и на онези, които изпитват сериозни проблеми с финансирането си, като например Испания и Италия, отбелязва германският вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Kaкво може да направи Германия, когато както преди 100 години лешоядите са я накацали от всички страни, подстрекавани от Главния Лешояд оттатък водата?!.... Старата песен на нов глас се пее и отново Германия се изкарва виновна за всичко. Крадецът вика дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Германия и Меркел носят много голяма вина за ситуацията в Европа поне заради две свои поведения - силно-експортно-ориентираната икономика (която подкопава баланса на съседните страни) и упоритостта против еврооблигациите. Ускоряването на плановете за елитни еврооблигации е най-малкото, което могат да направят. Но отново дяволът е в детайлите: какво ще правят ако напр. Франция загуби съвършенния си рейтинг преди или след въвеждането на такива облигации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още