IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s: Дълговата криза заплашва рейтингите на всички държави от ЕС

Импулс за ефективно разрешаване на кризата може да се получи само при загуба на достъп до финансиране от повече държави, посочват от агенцията

11:05 | 28.11.11 г. 8
Moody`s: Дълговата криза заплашва рейтингите на всички държави от ЕС

Международната рейтингова агенция Moody's предупреди, че бързото ескалиране на дълговата криза в еврозоната и особено в банковия сектор заплашва позициите на всички европейски държави по отношение на кредитните им рейтинги, съобщи Ройтерс. 

„Макар че основната прогноза на Moody`s е за запазване на еврозоната без масови фалити, тя съдържа много негативни изводи за рейтингите през междинния период“, се посочва в съобщение на агенцията.

Оттам отбелязват също, че политически импулс за реализиране на ефективен план за решение може да се появи единствено след поредица от шокове, които могат да доведат повече държави до загуба на достъп до финансиране от пазарите и до необходимост от подкрепящи програми.

„Това най-вероятно ще доведе до понижаване на рейтингите на тези държави до спекулативно ниво заради проверките за платежоспособност, които вероятно ще бъдат наложени, и споделянето на бремето, което може да бъде принудително, ако (както е най-вероятно) е необходима подкрепа за значителен период от време“, добавят от Moody`s.

Според  агенцията еврозоната се доближава до обща позиция, водеща или до по-силна интеграция, или до по-голямо раздробяване. Оттам припомнят, че вероятността за развитие на по-неблагоприятни сценарии е нараснала през последните седмици, визирайки сред останалите фактори политическата несигурност в Гърция и Италия и влошаването на икономическата прогноза за региона.

„Вероятността за множество фалити на държави от еврозоната вече не е незначителна. Според Moody`s колкото повече продължава дълговата криза, толкова по-бързо ще продължи да се увеличава вероятността за фалити“, твърдят от агенцията. Те биха увеличили възможността една или няколко държави-членки да напуснат еврозоната.

„Moody`s смята, че всеки сценарий за масово излизане – с други думи раздробяване на еврозоната – ще има негативен отзвук за кредитните рейтинги на всички държави от еврозоната и Европейския съюз“, се казва още в документа.

При липсата на мащабни политически инициативи в близко бъдеще, които да стабилизират положението на кредитния пазар, или ако той не се стабилизира по други причини „вероятно ще бъде достигната точката, в която цялостната структура на рейтингите на Moody`s за еврозоната и вероятно в останалата част на ЕС ще трябва да бъде преразгледана“, подчертават от агенцията.

Съобщението на агенцията едва ли ще изненада пазарите, твърди Тим Кондън, ръководител на отдела за изследвания за Азия в ING. „Принципно общо разбиране е, че всичко в Европа е изложено на риск“, посочва Кондън. „Твърде малко хора обаче очакват вариант с разпадане на еврозоната“, добавя той.

Във вторник финансовите министри на държавите от еврозоната трябва да обсъдят подробни оперативни правила за спасителния фонд за региона, който в момента е в размер на 440 трилиона евро, като евентуалното им одобряване ще даде възможност на фонда да привлече допълнителни ресурси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Причината да се развиват така нещата не е само в лошите банкери и финансисти изобщо, а в изтичането на капитали и застаряването на населението, в конкуренцията на младите икономики, където разходите за труд са по-ниски и има мегдан за растеж. Дълговата криза е следствие на тези причини. ЕС е по-уязвим защото е хлабав и разединен и няма дисциплина. Ако това икономическо пространство бе една държава с единна икономика, валута и политика би било друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Какъв е изхода, Патилане?Според мен агонията на развитите икономики ще продължи няколко години и след това ще настъпи мозъчна смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Moody`s смята, че всеки сценарий за масово излизане с други думи раздробяване на еврозоната ще има негативен отзвук за кредитните рейтинги на всички държави от еврозоната и Европейския съюзТия отворените знаят много да лаят отдалеч, ама що не дойдат във Банкя да го кажат това лично на Премиера, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
На фона на ескалиращото дълговата криза в периферните Европа, която вече се е разпространил към системата на ЕС страни и поставиха под въпрос съществуването на Икономическия и паричен съюз. С бързото обезценяване на еврото дългови ценни книжа, заеми-голямата част от големите европейски банки трябва да записват загуби от обезценка на ценни книжа. На този фон не е изненадващо, продължава поредица от слайдове на кредитните рейтинги на банките от "голямата тройка" на агенциите за кредитен рейтинг. В своите доклади, Fitch, S & P и Moody вече са открито твърдят, че на риск са не само банките в Испания, Гърция и Португалия, от която няма отказ, освен себе си и ограничен брой на вложителите няма да пострадат. Очевидно, на ръба на колапс са били най-големите банки на Франция, Германия, Австрия, и дори Великобритания, чийто фалит може да доведе до непоправими вреди на цялата финансова система на ЕС, да провокира разпадането на еврозоната и на световната икономика и да ни потопи в новата вълна на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Кризата, която започна в края на 2007-2008 година, засегна главно банковата система. Днес тя вече е двойна кризаобхванала е най-развитите и богати икономики, но засяга вече в дълбочина световната финансова система. Нестабилността на пазарите е вече хронична. Паниката се разраства на фона на дефицита на силни политически решения за кризата. В нейния епицентър е дълговата криза. Америка, ЕС, развитите държави, МВФ не могат да обуздаят вихъра на кризата. Във фискален план Америка е парализирана, а Европа, целият ЕС е на ръба на огромна финансова, социална и политически криза.Шефът на ЕЦБ определи кризата като системна, но виждаме недоволство и протести и в САЩ срещу банките, във Франция, Великобритания и в други европейски държави. Свидетели сме на колапса на държавните дългове в основни икономики на Европа Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и даже Франция може да се окажат част от срутващото се домино. Разбра се, че еврозоната е изкуствено и нелогично създадена. В началото на есента стана тревожно. Първо, френско-белгийската банка Dexia е на път да изчезне. Последва свалянето на кредитния рейтинг на 12 британски банки от Moody's. Почти всички европейски банки са в списъка на рисковите. Рискът от фатален колапс на редица американски банки се засили заради огромната им експозиция към високорискови деривативи и връзката им с потъващите европейски банки. Така че потенциалът за избухване на огромно социално недоволство навсякъде от Америка до Азия, от Африка до Европа не само че расте, а бих казал, че е опънат до натискане на спусъка на социалното търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Една нова приказка : Събрали се смешниците да правят реформите, нарекли ги "експерти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Правителството няма резервни планове и стратегии, ако след няколко месеца Еврозоната се разпадне, а малко след това и ЕС. Управляващите днес предпочитат друга стилистика. България няма (и не говори за) т.нар. план Б - как да действа, ако наистина Еврозоната се разпадне до месеци. Ами план В, който би ни потрябвал, ако ЕС се катурне! За него дори не се споменава... Какво правим като нация и държава, ако разпадът на Еврозоната стане необратим? Ако разсъждаваме по инерция и се придържаме към българските традиции, отговорът би трябвало да е: като се случи случката, тогава ще му мислим! Но точно тази народопсихологическа нагласа, генетично заложена и в т.нар. български политически елит, винаги ни е изигравала лоши шеги в миналото. Медиите избягват да публикуват послания, плашещи аудиторията и хвърлящи сянка върху способността на днешните властимащи да водят проактивна политика. Повечето журналисти , обучени да вървят "след победителите", днес надминават себе си, като подтичват пред тях.Проф. Кръстьо ПетковСаркози и Меркел / тандемът "Меркози"/ цели четири години след началото на кризата говореха за интеграция и за съхранение на еврото на всяка цена. Днес Саркози се обявява за развод с ЕС. А Меркел, призна, че Европа изживява най-тежката си криза след Втората световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Moody's обяви, че всички държавни рейтинги в ЕС са под заплаха""Потъващото евро.....Създателите на добрия кораб, наречен евро, са искали да построят най-големия презокеански плавателен съд на века. Обаче, както всеки вече знае, той е бил проектиран само за плаване в безоблачно време, без спасителни лодки и с анархичен екипаж. Корабният устав за икономическа навигация е бил слабо развит, а освен това и често нарушаван. Когато преди две години този кораб се натъкна на подводни скали, водата започна да нахлува от каюта в каюта."Положението е изключително сериозно, може би най-сериозното за последните 18 месеца, заяви тази седмица председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу. Меркел често говори за необходимостта от спасяване на еврото, но самата тя действа така, сякаш не съществува неминуема опасност.Както оркестърът на Титаник е свирел до самия край, така и европейската бюрокрация продължава да създава своите проучвания, политики и регулации. Европейските представители вече признават, че е било лудост да се създаде европейската валута без план за действие в случай на беда.Много от предложенията за спасяването на еврото да се емитират еврооблигации, ЕЦБ да бъде кредитор от последна инстанция за правителствата, да се използват резервите на МВФ, познати като специални права на тираж, - бяха отхвърлени от Германия както по юридически, така и по политически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още