IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори критикуват банки за нетрадиционни счетоводни практики

Европейската администрация за ценни книжа критикува финансовите институции, които не са използвали пазарна оценка при отписването на гръцки активи

17:35 | 25.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските регулатори критикуват банки за нетрадиционни счетоводни практики

Европейските пазарни регулатори порицаха счетоводните трикове, чрез които банките и застрахователите са отчели сравнително неголеми загуби при отписването на част от гръцките си активи по-рано тази година, пише Financial Times.

Според Европейския регулатор за ценни книжа и финансови пазари (ESMA) някои финансови институции са възприели неподходящ подход при оценяването на гръцките активи в отчетите си от първата половина на годината.

Регулаторът подкрепя тези компании, които са отписали около 50% от гръцките активи, класифицирани според счетоводните стандарти в графата „за продажба“.

В същото време организацията не е съгласна с други институции, включително някои френски банки, които за първите 6 месеца на годината са отписали едва 21% от гръцките си активи, тъй като при определянето на стойността им не са използвали пазарна оценка.

Тези банки и застрахователи са оправдали ниския дял при отписването на гръцките облигации с аргумента, че търговията с тези активи е била твърде оскъдна, за да бъде направена адекватна пазарна оценка. Освен това крайният резултат е бил в съответствие с договорения през юли спасителен план. „Според нас това не е уместно“, казва Стивън Майжър, председател на ESMA.

Това е първата интервенция на ESMA, посочват анализатори, изтъквайки, че тя ще мотивира националните регулатори да „не си затварят очите“, когато поднадзорните им институции прилагат нетрадиционни счетоводни практики.

Според Питър Елуин, анализатор на JPMorgan Cazenove, интервенцията на ESMA ще бъде полезна при изготвянето на предстоящите годишни отчети.

Въпреки това той посочва, че банките, които са отписали по-малък процент гръцки активи в средата на годината, вероятно са записали по-големи загуби в отчетите си за третото тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още